Groene thee zetten

Artikelen > Thee zetten > Groene thee zetten

Het zetten van groene thee hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Wel zijn er verschillende tips, richtlijnen en manieren om een lekker kopje groene thee te zetten. U kunt gerust experimenteren met het zetten van groene thee. U kan het best groene thee zetten op de manier die u denkt dat het beste is.

Smaak en geur groene thee

Groene theesoorten hebben meestal een natuurlijke, kruidige, zachte en subtiele smaak. Echter kan groene thee ook zeer bitter en sterk smaken, met een zeer nare nasmaak. Dit is dan meestal de oorzaak van:

 • Gebruik van kokend water.
 • Gebruik van te veel groene thee.
 • Het te lang laten trekken van groene thee.

Groene thee kan niet tegen kokend water 100°C. De groene thee bladeren verbranden bij deze temperatuur waardoor de groene thee een bittere en nare sterke smaak krijgt. Groene theesoorten hebben vaak een zachte, slappe, zoete of soms juist kruidige geur. De geur en smaak van groene theesoorten is sterk afhankelijk van land van herkomst, productie wijze, plukwijze en van de kruiden, bloemen en fruitsoorten die worden toegevoegd aan de groene theesoort.

Belangrijk bij het zetten van groene thee

Bij het zetten van groene thee en thee in het algemeen zijn drie dingen erg belangrijk. De trektijd (over het algemeen niet langer dan 4 minuten), water temperatuur (nooit kokend) en kwaliteit van het water (Het water moet zacht zijn). De essentie van het zetten van groene thee is dat de bladeren hum geur en smaak stoffen afstaan aan het water. Hiervoor hebben de groene thee bladeren de ruimte nodig om te ontvouwen. Het zetten van groene thee begint met het koken van water.

Groene thee en water

Ly yu was een van de eerste die de nadruk legde op het gebruik van schoon water voor het zetten van thee, want zonder water geen thee. De kwaliteit van het water die voor de groene thee gebruikt wordt is erg belangrijk. Het water dat voor groene thee gebruikt wordt dient geheel vrij te zijn van chloor, een lage alkaliteit en zacht (hardheid) te zijn.

Met zacht water bedoel ik water dat een laag kalk gehalte heeft en niet troebel is of schuimend. Gelukkig is het meeste water dat uit de Nederlandse kranen komt zacht water. Mocht dit niet het geval zijn dan kunt u het water gewoon 5 minuten langer door laten koken. Hierdoor wordt het water zachter en een stuk geschikter voor het zetten van groene thee. Ook kunt u gebruik maken van mineraal water.

Tijd en temperatuur

Als het water gekookt is raad ik u aan het zo ongeveer 2 tot 3 minuten te laten staan totdat het is afgekoeld naar een temperatuur van 80 tot 70 graden. Dit is de perfecte water temperatuur voor het zetten van groene thee. Op deze temperatuur ontwikkeld de groene thee zich beter en blijven veel van de stoffen en vitamines behouden. Gyokuro kunt u het beste laten trekken op een water temperatuur van 40 tot 60 graden.

Hierna kunt u de meeste groene theesoorten het beste zo’n 2 tot 4 minuten laten trekken. Geef de thee bladeren de ruimte zodat ze zich goed kunnen ontvouwen en hum geur en smaak stoffen en gezonde stoffen kunnen afgeven aan het water. Groene thee kan meerder malen opgeschonken worden tot wel drie keer. Laat in dit geval de thee bladeren elke keer wat langer trekken (elke keer 1 minuut langer). Doordat u de bladeren bij het zetten van groene thee meerdere malen opschenkt benut u alle stoffen.

Informatie voor het zetten van groene thee

 • Trek temperatuur: 80/70 °C
 • Trek tijd: 2/4
 • Drink temperatuur: 60/70 °C

Let op! Deze zet informatie geldt niet voor elke groene theesoort.

Tips voor het zetten van groene thee

 • Maak het binnenste gedeelte en de randen van het thee kopje eerst een beetje nat met warm water.
 • Hoe meer ruimte groene thee heeft hoe voller de smaak/aroma. Maak dus gebruik van ruime thee instrumenten.
 • Altijd even vragen naar de beste zet methode (trek tijd, temperatuur en drink temperatuur) voor de thee die je
  koopt bij de thee handelaar. Aangezien elke thee melange/soort anders
  is en dus ook anders gezet moet worden.
 • Groene thee kan tot wel drie keer opnieuw opgeschonken worden.
 • Wilt u het water sneller af laten koelen giet het dan over in een koude theepot of theeglas. Hierdoor daalt de water temperatuur direct met minstens 15 graden.

Hoeveelheid

 • 200 ML = 2 gram losse thee
 • 160 ML = 1,9 gram losse thee