Aanrader v/d week: Javaanse thee

Deze week in de aanrader v/d week, Mesai Kuching thee. Vrij vertaald naar het Nederlands: kat snorharen thee. Ik heb het natuurlijk over Javaanse thee! Een kruidenthee waar je hier in Nederland naar moet zoeken! Maar die in Indonesië in vrijwel elke winkel licht.

Javaanse thee is de kruidenthee oftewel tisane die van de Orthosiphon stamineus kruid gemaakt wordt. Een kruid dat voornamelijk groeit in tropische klimaten, voornamelijk  zuidoost Azië en in landen zoals Maleisië, Indonesië en Thailand maar ook op grote schaal in Australië!

De naam Orthosiphon stamineus is afgeleid van het Griekse woord ‘orthos’, oftewel ‘recht’ en ‘syphon’ wat ‘buis’ betekent. De naam ‘stamineus’ betekent ‘draderig’ dit is een verwijzing naar de lange meeldraden. De kruidenplant is allang bekend bij de bevolking van Indonesië als geneeskruid,  hierdoor raakte hij in het verleden ook bekend bij Engelse en Nederlandse kolonisten, die de kruid uiteindelijk importeerde naar Europa. Tegenwoordig wordt de kruid uiteraard nog steeds gebruik als zijnde geneeskruid en dan voornamelijk als kruidenthee, beter bekend in de volksmond als Javaanse thee.

Javaanse thee gewoon lekker!

Of beter gezegd Javaanse kruidenthee een naar mijn mening heerlijke kruidenthee die veel gemelangeerd wordt met vele verschillende groene theesoorten. Het aangename van Javaanse thee is dat het helemaal geen kruidige scherpe of bittere smaak heeft maar een hele zachte smaak en een delicate geur. Javaanse thee heeft dus meer te bieden dan alleen gezondheidseffecten! Indien goed bereid en van een goeie bron gekocht is Javaanse thee een heerlijke en toegankelijke kruidenthee, met als bijkomend voordeel (bij vrijwel alle kruiden theeën) geen theïne.

Misai kucing
Orthosiphon stamineus kruid, ook wel Misai kucing genoemd wat kat snorharen betekend. Dit vanwege de uitstulpsels van het kruid

Javaanse thee gezond?

Zoals gewoonlijk zijn er veel bronnen die veel uiteenlopende verhalen de wereld in helpen over de gezondheidseffecten van Javaanse thee.  Javaanse thee (oftewel het Orthosiphon stamineus kruid) wordt voornamelijk gebruikt voor het spoelen (irrigatie) van de urinewegen in geval van zwelling (ontsteking) en nierstenen. Ook wordt Javaanse thee gebruikt voor bacteriële blaas (urineweg) infecties. De FDA (food and drug Administration) heeft Javaanse thee nog niet beoordeeld voor veiligheid of doeltreffendheid dit zelfde geld ook voor onze eigen Nederlandse instantie de voedsel en waren autoriteit (VWA). Er zijn wel kleine andere onderzoeken verricht, mede hierdoor is het bekend dat men tot nog toe geen bijwerkingen ervaart bij het consumeren van Javaanse thee, ook is het bekend dat het Orthosiphon stamineus kruid de volgende inhoudsstoffen bevat:

 • Calcium
 • Glycosiden
 • Hars
 • Saponinen
 • Organische zuren
 • Looistoffen
 • Kalium
 • Flavonoïden

Ondanks dat er geen bekende bijwerkingen zijn bij het consumeren van Javaanse thee wordt het consumeren van Javaanse thee wel afgeraden wanneer je last hebt van:  zwelling (oedeem), diabetes of tijdens de zwangerschapsperiode of periode van borstvoeding.

Conclusie: Javaanse thee is naar mijn mening een heerlijke toegankelijke kruidenthee. Javaanse thee is zeker niet ongezond en werd in het verleden en ook tegenwoordig nog tegen verschillende vervelende kwalen zoals urineweg infecties gebruikt, helaas blijven de positieve effecten onzeker.

P.S heeft iemand een goed adres voor het kopen van Javaanse thee?

5 gedachten over “Aanrader v/d week: Javaanse thee”

  • Het was een zoektocht om de goede Javaanse thee te vinden te kopen en tot mijn groot genoegen te drinken .
   -voor af te slanken (met resultaat) en met oedeem rond de enkels ook met succes. Ik spreek alleen over mijn eigen ervaringen.
   Er zijn veel soorten merken van Javaanse thee (kumiskuting) op de markt mijn ervaring met de echte JAVAANSE THEE IN EEN THEEPOTJE GEZET IS DIE VAN WIJS & ZONEN WEL BIJ TOEVAL ONTDEKT BIJ DE TEAROOM VAN CRISTIAANSE IN VELP !!
   Dus niet op internet.
   Met groet,

   Beantwoorden
 1. Bij de Tuinen verkopen ze Orthosiphon tisane van Jacob Hooy genaamd Kumis Kutjing. Smaakt prima. Ik heb het gekocht in de hoop dat ik met het warme weer vocht kwijtraak.

  Beantwoorden

Plaats een reactie