Aanrader v/d week: sencha thee

Sencha

Sencha 2Sencha (煎茶) Oftewel Japanse sencha thee, een naar mijn mening verrukkelijke, zachte en delicate groene thee voorin de ochtend! Sinds kort heb ik een nieuwe theepot een Japanse gietijzeren theepot. Om precies te zijn een klassieke tetsubin. Een tetsubin is een traditionele Japanse theepot die soms ook gebruikt wordt als ketel en herkenbaar is aan zijn grote hengsel die kruislings over de pot heen hangt. Deze typerende Japanse theepotten die je tegenwoordig steeds minder ziet in Europa maar nog steeds veel in Japan lenen zich perfect voor het zetten van een aantal heerlijke Japanse groene theeën, een van deze theeën is sencha thee.

Wat is sencha?

Sencha is een van de populairdere en meest gedronken groene theesoorten in Japan, en gelijk ook een van de meest toegankelijkere groene theesoorten. Indien je sencha goed zet heeft sencha een volle, frisse en iets wat zoete aroma met een geel/goud aftreksel. Sencha vertegenwoordigt ongeveer 80% van de totale thee productie in Japan.

Sencha is een van de oudere groene theesoorten in Japan die al eeuwen gedronken wordt in Japan ongeveer sinds 1740. Het is dan ook niet gek dat sencha een hoofdrol speelt in de Japanse thee ceremonie genaamd Senchadō, dit is de formele kunst van het zetten van sencha en het waarderen van sencha. Typerend voor het productieproces van sencha is dat de bladeren niet worden gemalen zoals bij matcha. Overigens wordt gezegd dat de eerste pluk van het jaar bij sencha de beste pluk is deze is van april tot eind mei afhankelijk van de plantage.

Geschiedenis van sencha thee

De geschiedenis van thee in Japan heeft zijn vroegste bekende verwijzingen in een tekst geschreven door een boeddhistische monnik in de 9de eeuw. Thee werd een drankje van de religieuze klasse in Japan toen de Japanse priesters en gezanten naar China gestuurd werden om te leren over de Chinese cultuur. Toen zij terug keerde brachten zij thee en theeplant zaden naar Japan. Veel later in Ujitawara, Kyoto 1740 begon Soen Nagatani Japanse Sencha te ontwikkelde met een nieuw productieproces, bekend als de Uji methode. Voor het bereiden van sencha worden de geoogste bladeren eerst gestoomd en gedrukt, daarna gerold en gedroogd. Sencha is tegenwoordig een van de hoofdactiviteiten van de Japanse thee industrie.

Sencha zetten

Bij het zetten van sencha is het van groot belang dat men gebruik maakt van goed water. Het water uit de Nederlandse kraan is prima, beter zijn verschillende bron en mineraal water merken zoals Bar le duc, Spa blauw of Volvic. Bij het zetten van sencha moet het water na het koken direct in het theekopje of de theepot gedaan worden, hier moet het water afkoelen naar een temperatuur van ongeveer 80 graden (wacht dus enkele minuten nadat het water gekookt heeft). Vervolgens kunt u de sencha zo’n 4 minuten laten trekken in het warme water.

  • Trek temperatuur: 80/70 °C
  • Trek tijd: 3/5 min
  • Drink temperatuur: 60/70°C

Sencha ook nog een gezonde keuze ook!

Naast dat sencha een heerlijke thee is, is sencha als zijnde een groene theesoort ook een gezonde thee met vele vitamines en mineralen waaronder:

  • Provitamine A
  • Vitamine A
  • EGCG
  • Vitamine C
  • Flavonoïden
  • Vitamine E
  • Vitamine D
  • Vitamine B12
  • Polyphenol E
  • Vitamine B1
  • Vitamine B2
  • Tannine
  • Polyfenolen
  • Flavonoïden
  • Polyphenol E

Een belangrijk iets om rekening mee te houden is dat wanneer Sencha in koud water getrokken wordt (als zijnde een ijsthee) dat dit de chemische samenstelling van de drank beïnvloedt, en dus ook minder van de hier bovenstaande gezonde vitamines en mineralen zal bevatten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *