Afvallen met groene thee

Over afvallen met groene thee wordt veel geschreven. Maar wat is er nu eigenlijk waar van al deze verhalen? Zijn er wetenschappelijke bewijzen voor? Deze vragen probeer ik in onderstaand artikel zo goed mogelijk te beantwoorden.

Wat is groene thee nu eigenlijk?
Groene thee zijn theebladeren die niet gefermenteerd zijn. Zwarte thee komt van dezelfde plant maar wordt wel gefermenteerd. Fermentatie is een proces waarbij de theebladeren een bepaalde tijd in een vochtige ruimte worden gelegd. Hierdoor ontstaat een verschil in smaak en werking tussen groene en zwarte thee.

Wat zit er in groene thee?
De twee belangrijkste bestandsdelen van groene thee zijn cafeinne en EGCG (anti-oxidant). Anti-oxidanten reageren op vrije radicalen. Deze vrije radicalen zijn schadelijk voor het lichaam. Anti-oxidanten zitten ook in bepaalde vitamines zoals vitamine C.

Kun je afvallen met groene thee?
Er zijn meerdere studies geweest hiernaar. Eén ervan is een studie van de Universiteit van Maastricht van Rick Hursel. Dit onderzoek is een literaarstudie van 11 verschillende onderzoeken naar groene thee in combinatie met afvallen. De conclusie van het onderzoek was dat groene thee wel degelijk helpt bij het afvallen. Het is geen wondermiddel maar het helpt zeker. Een andere studie van TM Jurgens van de Dalhousie University uit Canada bevestigt deze conclusie.

Conclusie
Groene thee helpt zeker bij het afvallen maar in geringe mate. Groene thee is dus zeker een aanrader als onderdeel van een dieet maar groene thee alleen heeft niet genoeg effect.

2 gedachten over “Afvallen met groene thee

  1. Groene thee wordt al jaren lang geprezen door thee experts dat het helpt bij afvallen. Ik ben het eens met deze blog post: het is geen wonder middel maar het helpt wel. Echter is het zo dat in China ‘pu’erh thee’ juist gezien wordt als de afvalthee. Omdat deze thee minder goed in de smaak valt wordt het minder gepromoot. Wel jammer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *