Atay Benaanaa, Marokkaanse muntthee

Hou jij van zoet en van (groene) thee? Dan is de Marokkaanse muntthee zeker wat voor jou. Hieronder vindt je algemene informatie over de Marokkaanse groene muntthee maar ook een recept en uitleg over hoe jij thuis een heerlijk kopje Marokkaanse muntthee kunt zetten.

Muntthee, de Nationale drank

Groene muntthee is de nationale drank van Marokko. Deze muntthee wordt ook wel Atay Benaanaa of Toearegthee genoemd. In Marokko drinken ze de hele dag door groene muntthee en net als bij de zwarte turkse thee (çay) wordt de groene muntthee (Atay Benaanaa) in Marokko heel zoet gedronken. In Marokko noemen ze thee Atai, wat het oude woord voor thee is. Ook Chai, het Arabische woord voor thee wordt gebruikt maar dit wordt over het algemeen bekakt gevonden. In Marokko wordt het drinken van thee of Atai, net als in bijvoorbeeld China als een kunstvorm beschouwd. De thee ceremonie is redelijk sober maar het zetten van de Marokkaanse muntthee in Maroko is een heel ritueel.

Not done, roeren in de theepot of in je theekopje met een lepel!

Marokkaanse groene muntthee

Voor de Marokaanse groene muntthee (Atay Benaanaa) wordt gebruik gemaakt van losse groene thee bladeren uit China met de naam Gunpowder. Hier wordt dan veel suiker en verse munt aan toegevoegd. Deze verse munt heet ook wel Nana of aarmunt en is o.a. te verkrijgen bij Turkse en Marokkaanse winkels of gewoon op de markt of op het internet. De bereiding van de Marokkaanse muntthee is afhankelijk per regio, zo is de thee in Noord Marokko vaak zoeter dan in Zuid Marokko. Maar algemeen geldt wel dat de muntthee erg zoet gedronken wordt.

Voor de bereiding en het inschenken wordt gebruik gemaakt van een Berrad (Soms Barrad), dit is de Marokkaans Arabische theepot. Verder worden er kleine thee glaasjes gebruikt om uit te drinken. De hoogte waarop de theepot wordt gehouden tijdens het inschenken wordt gezien als een indicatie van de mate waarin u in de gunst valt van de gastheer (of gastvrouw) in Noord-Afrika.

Tip, wil je niet te veel suiker gebruiken maar de Marokkaanse muntthee wel zoet drinken zoals die bedoelt is? Vervang dan de suiker door veel honing.

Traditioneel wordt de thee 3 keer op geschonken waardoor elk kopje zijn eigen unieke smaak krijgt. Een bekend gezegde over het opschenken van de Marokkaanse thee luid als volgt.

Het eerste glas is net zo bitter als het leven
Het tweede glas is net zo sterk als liefde
Het derde glas is net zo zacht als de dood

De muntthee tradities

In Marokko is het een traditie om gesloten elke overeenkomst te vieren met een kopje groene muntthee. Je hoeft niet raar op te kijken als je net een aankoop hebt gedaan in een van de vele leuke bazaars en ze komen aanzetten met een dienblad met kopjes muntthee. Een andere gastvrij Marokkaans gebruik is om elke gast minstens een kopje groene muntthee voor te zetten met de daarbij behorende zoete koekjes.

Traditioneel is het zetten en schenken van de thee een mannen aangelegenheid en zal dus ook uitgevoerd worden door het hoofd van de familie. Het weigeren van een kopje groene muntthee wordt gezien als een belediging en is dus af te raden, gelukkig zijn de kopjes erg klein.

Muntthee in de Nederlandse horeca

In Nederland in de horeca staat er ook vaak muntthee op de kaart maar dit is in de meeste gevallen niet dezelfde als de Marokkaanse muntthee. In Nederland is het een kruidenthee of tisane, waar geen thee wordt gebruikt maar alleen munt kruid terwijl er in Marokko groene thee, liefst Gunpowder aan toegevoegd wordt. Let op, in de kruiden variant zit geen cafeïne (theïne) terwijl dit wel in de Marokkaanse muntthee zit. De kruiden variant van muntthee kan je ook hier bestellen.

Geschiedenis muntthee

Groene thee is voor het eerst geïntroduceerd in Marokko in de 18e eeuw. In het begin was de groene thee nog niet erg bekend maar halverwege de 19e eeuw toen de handel met Europa echt op gang kwam begon de groene thee zich snel te verspreiden.

Import van groene thee

Voor het nationale drankje importeert Marokko grote hoeveelheden groene thee uit China, de grootste leverancier van groene thee aan Marokko. Met een totaal import bedrag van 56 miljoen Amerikaanse dollar aan groene thee in de eerste helft van 2006 was Marokko de grootste afnemer van groene thee en dat zal momenteel hoogst waarschijnlijk nog steeds zo zijn.

Recept & bereiding Marokkaanse muntthee

Er is nogal wat variatie in de manier waarop de Marokkaanse muntthee bereid wordt, ook erg afhankelijk van het gebied. Hieronder staat een redelijk simpele manier maar er zit ook een filmpje bij met een uitgebreide uitleg. Veel plezier!

Benodigdheden

  • 1 hitte bestendige theepot (berrad, de Marokkaanse theepot)
  • Mooie kleine theeglazen
  • 1 Liter kokend water
  • Suiker
  • Verse munt / Nana
  • Groene thee (Gunpowder)

Bereiding

  1. Kook het water in de theepot op het vuur
  2. Voeg, zodra het water kookt de groene thee bladeren toe
  3. Draai het vuur zacht en laat de thee ongeveer twee minuten goed doorkoken totdat de thee blaadjes opengaan.
  4. Voeg dan de suiker toe en de munttakjes.
  5. Haal de thee van het vuur.

Het inschenken

Als je de thee wilt roeren kun je dit het beste doen door twee keer een glaasje thee in te schenken en terug te gieten in de theepot. Nu kun je beginnen met het inschenken van de glaasjes. Probeer hierbij een halve meter hoogte aan te houden. Op die manier komt er namelijk een klein laagje schuim op de thee. Let erop bij het vullen van de glazen dat je ze ongeveer tot de helft vult.

2 reacties op “Atay Benaanaa, Marokkaanse muntthee”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *