Borstvoeding en thee, hoe zit dat nou?

 

Leestijd: 2-3 minuten

Ben je zwanger of net bevallen van je kindje? Gefeliciteerd! Dit is vaak een erg spannende tijd waarbij je veel op onderzoek uit bent om te ontdekken wat nou wel en niet goed is. Een van de dingen die je zult vinden is thee, speciaal samengesteld voor wanneer je borstvoeding geeft. Deze thee is ruim twee keer zo duur als gewone kruidenthee, maar werkt het wel?

Borstvoedingsthee, wat belooft het je?

Deze ‘mama’-thee zou dus speciaal samengesteld zijn voor moeders die borstvoeding geven. Het idee is dat het drinken van 1 tot 3 kopjes van deze thee per dag de melkproductie bevordert en een ontspannen borstvoeding ondersteund. Volgens Weleda (foto 1) ondersteunen fenegriek, venkel, karwij en anijs de natuurlijke melkproductie. Ook in de Happy Mama-thee van Physalis zit venkel, brandnetel, anijs, citroengras en zoethout. Deze ingrediënten zouden van oudsher bekend staan om de positieve invloed die zij kunnen hebben op de melkproductie.

Borstvoedingsmix-Bio
happy mama
Organic-milkmaid-tea

Maar klopt dit allemaal wel?

Volgens Cees Renckens van de Vereniging tegen Kwakzalverij is dit ‘flauwekul’ en is de werking ervan nooit aangetoond. Teddy Roorda, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen, is het hiermee eens; zij helpen jonge moeders met de borstvoeding. Volgens Roorda zouden die kruiden wel stimulerend kunnen werken, maar alleen als je deze in geconcentreerde vorm neemt en niet in een aftreksel van thee. Als dit wel werkt, is het eerder een placebo-effect. Degenen die zulke thee op de markt brengen spelen graag in op de basisangst van alle jonge moeders, die bang zijn niet genoeg melk te hebben voor hun baby. Volgens Roorda kun je beter onderzoeken wat er aan de hand is en is het vooral belangrijk dat de baby goed zuigt.

De fabrikanten zijn het hier niet zo mee eens, zij stellen dat er wel bewijs is voor de werking en dat ze ook enkel claimen om de melkproductie te ondersteunen.

Wel of geen borstvoedings-thee drinken?

Waar de fabrikanten wel gelijk in hebben, is dat thee een ontspannende werking kan hebben. En ontspanning kan weer een positief effect hebben op het toeschieten van de melk en daarmee dus ook op de borstvoeding. Maar hiervoor hoef je geen speciale mama-thee te drinken; een gewone kop thee volstaat. Als je zelf de voorkeur geeft aan de mama-thee, dan kan dit natuurlijk ook!

Bronnen:

  • Hollander, E. den. “Thee voor zogende moeders is ‘flauwekul’” AD, 20 februari 2018. Geraadpleegd op 21 maart 2018. https://www.ad.nl/koken-en-eten/thee-voor-zogende-moeders-is-enlsquo-flauwekulenrsquo~ad66413b/
  • La Leche League. “Kunnen voedingsmiddelen of medicijnen de melkproductie verhogen?” Borstvoedingsorganisatie La Leche League, januari 2015. Geraadpleegd op 21 maart 2018. https://www.lalecheleague.nl/borstvoeding-abc/artikel/265-kunnen-voedingsmiddelen-of-medicijnen-de-melkprodu

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *