Gisteren ben ik weer eens aan het culinair experimenteren gegaan. Groene theeboter en groene theedressing; daar wilde ik mee aan de slag.
theeboter:
50 gram boter laten smelten, afkoelen tot 76 C en er 15 gram Sencha 2 minuten in laten trekken. Het rook en smaakte duidelijk naar groene thee en de boter zag er frisgroen uit. Vooral in gesmolten vorm. Dat kon wel eens wat worden.

theedressing:
Test: ik verwarmde 50 gram Arbequina olijfolie tot 76 C en liet er van het vuur af 10 gram Sencha in trekken, 2 minuten. Zeven en proeven: een zweempje thee kwam langs gezweefd, maar meer ook niet. Had duidelijk wat langer nodig. Dus liet ik de olijfolie afkoelen in een glazen potje, Sencha er weer bij, deksel erop en let het zo nog een paar uur koud trekken. Dat werkte beter: de groene thee stoof uit het potje zó mijn hersenpan in. Citroensap erbij, zout, peper en een half theelepeltje honing. Deksel erop, goed schudden en klaar was de dressing.
Ondertussen lagen er een dik uur lang een rode en gele biet ingepakt in aluminiumfolie in de oven te roosteren op 200 C. Daarna af laten koelen, schilletje eraf en in stukjes gesneden. Lauw warm door de theedressing gepoedeld. Rauwe Chioggia biet in plakjes gesneden en ook een poosje in de dressing laten badderen. Zeekraal gesauteerd in wat theeboter. Coquilles afgedroogd. Pan flink heet laten worden. Groene-thee-boter erin. De coquilles in de pan dichtgeschroeid tot er een gekaramelliseerd laagje op kwam en nog 3 minuten op 150 C in de oven gezet. In dezelfde pan dunne plakjes aardpeer gebakken. Bietjes op het bord, met de zeekraal en wat shizoblad van Koppert Kress. De coquilles op de aardpeer, overgoten met gesmolten theeboter en er bovenop een droog blaadje Monkey King Tai Ping Hui Kou van Hotsoup Thee.
Monkey King Tai Ping Hui Kou is lekkere, knapperige thee, van groot blad, die je gewoon zo kunt eten. Smaakt geroosterd en licht bitter. Er thee van zetten kan ook, natuurlijk. Maar dan niet drinken bij dit gerecht; daarvoor is ie net te licht. Wij dronken er Sancerre bij. En Gyokuro. Maar een oolong zou ook kunnen. Da Hong Pao bijvoorbeeld.
Deze gast blog is van Mariëlla Erkens van de website theesommelier.me
Wat een geweldig recept, en leuke foto. Is er al iemand die dit heeft uitgeprobeerd? Ik vroeg me ook af of dit recept ook met andere theesoorten lekker is.