‘De smaak van thee is zo prachtig’

BERGEN OP ZOOM – “Dit is sensationeel”, zegt Kiona Malinka (25) genietend terwijl ze een kan stomende Oolong thee klaarmaakt. “Ik kan hier wel de hele dag boven hangen.”

Malinka, barista en eigenaresse van ijssalon Crusio in Bergen op Zoom, won maandag het Dutch Tea Championship 2011. Ze verraste de jury met onder meer haar specialiteit: thee met ijs. “De temperatuur is anders, maar de dynamiek in de smaak is hetzelfde. Dat geeft een heel apart gevoel.”

Bij het bereiden ervan gebruikt Malinka verschillende hulpmiddelen, waaronder een thermometer. “De jury zei dat het wel leek alsof ik in een laboratorium stond. Dat is ook zo. Ik heb de passie, maar ik laat niks aan het toeval over. De temperatuur, de hoeveelheden, alles moet kloppen.”

De passie van Malinka vindt zijn oorsprong in een stage op Cyprus, acht jaar geleden. “Ik heb een tijdje de Hotelschool gedaan. Tijdens mijn stage ontdekte ik mijn fascinatie voor koffie en thee. Het werd meer dan een drankje.”

Malinka begon een opleiding in Londen en werd barista. Door een combinatie van kennis en ervaring blijft ze steeds weer nieuwe smaken ontdekken. “Het houdt nooit op. Een barista probeert eigenlijk constant de ultieme, allerlekkerste smaak te vinden. Dat is de essentie van mijn beroep. Toch hoop ik dat ik hem nooit vind. Dan kan ik blijven zoeken en ontdekken.”

Het enthousiasme van de barista is aanstekelijk. Bonnie van Poortvliet (18) uit Oud-Vossemeer werkt sinds twee maanden fulltime in het ijssalon. Ze deed mee aan het Dutch Aeropress Championship 2011 en werd derde. “Eerst dronk ik geen koffie, maar door Kiona ben ik erg nieuwsgierig geworden naar verschillende smaken”, aldus Van Poortvliet.

Dat is precies het belangrijkste doel van Malinka: mensen meeslepen in haar liefde voor koffie en thee. De barista is van oorsprong koffieliefhebster, maar haar interesse is uitgebreid naar thee. “De smaak van thee is zo fragiel en zo prachtig. Thee wordt handgeplukt in landen als Taiwan, dat vind ik geweldig. Ik kan geen genoegen meer nemen met een theezakje, en ik wil proberen anderen daar ook bewuster van te maken.”

Dit artikel is geschreven door Veerle Kleijntjens , bron: BNDestem.nl

Plaats een reactie