Je waterkoker milieuvriendelijk schoonmaken

Hoogstwaarschijnlijk gebruik jij thuis of op het werk een waterkoker om het water voor je thee te koken. En als je een theeliefhebber bent die gedurende de dag niet zonder thee kan dan zal deze waterkoker ook heel veel gebruikt worden. Op zich een goede zaak natuurlijk maar eens zul je deze waterkoker ook een keer een onderhoudsbeurt moeten geven want na verloop van tijd krijg je een veel kalkaanslag.

Natuurlijk kun je hem na 1 jaar weggooien en een nieuwe kopen maar dit is zonde van het geld en niet erg duurzaam dus schoonmaken is een betere optie. Daarom bij deze informatie over hoe jij je waterkoker kunt schoonmaken.

Hoe komt de kalk in je waterkoker

Na verloop van tijd vormt zich in je waterkoker kalkaanslag door hard water. Dit komt doordat het water veel opgeloste mineralen bevat die achterblijven op de bodem van de waterkoker. Elke keer als je water kookt blijft dit laagje achter en wordt hard. Hoe hoger de hardheid van het water uit je kraan hoe sneller je waterkoker vol zal raken met deze kalkaanslag. Ondanks dat deze kalkaanslag niet schadelijk is voor je gezondheid ziet het er erg vies uit. Een ander nadelig effect is dat je waterkoker minder efficiënt wordt wat op zijn beurt weer slecht is voor het milieu. Schoonmaken is dus behalve voor het oog ook goed voor het milieu.

Je kunt er speciale middeltjes voor kopen die de kalkaanslag verwijderen maar het gebruik van chemicaliën in je waterkoker, die je vaak gebruikt is niet het beste idee. Gelukkig kun je dit ook veiliger aanpakken voor je eigen gezondheid & het milieu.

Milieuvriendelijk schoonmaken

  • giet de waterkoker vol met water
  • giet er (witte) azijn in (3 dl.)
  • kook het water in de waterkoker (goed ventileren, azijndampen zijn schadelijk)
  • laat het een nachtje staan
  • desgewenst herhalen bij hardnekkige kalkaanslag
  • doe de waterkoker weer vol met water en giet er limoensap of kooksoda (zuiveringszout) in om, mocht het nodig zijn de geur en smaak van de azijn kwijt te raken
  • achteraf goed afspoelen.

3 gedachten over “Je waterkoker milieuvriendelijk schoonmaken

  1. ik spaar kalk in mijn waterketel want dan wordt het water extra zacht en thee en koffie smaken lekkerder, ben ik de enige?

    1. Is het niet zo dat kalk juist de hardheid van water verhoogt? 🙂 Ik citeer “Hoe hoger de hardheid van het water uit je kraan hoe sneller je waterkoker vol zal raken met deze kalkaanslag.”.

  2. Ik ontkalk ook altijd mijn waterkoker met azijn.
    Het lijkt me dat van niet ontkalken het water niet zachter wordt (tenzij de stukjes kalk het kalk in het water aantrekken?)
    Ik vind die stukjes kalk soms onderin mijn theekop…nou..dat verhoogt het theedrinkgenot ook niet echt…..dat is voor mij het sein om weer te ontkalken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *