Door hete thee een grotere kans op slokdarmkanker?

Eerder deze maand verscheen in Annals of Internal Medicine een grootschalig Chinees onderzoek. Zij onderzochten onder 456.155 mensen tussen de 30 en 79 of het drinken van thee op hoge temperatuur, tezamen met bestaande risicofactoren zoals alcohol consumptie en roken, gerelateerd is aan slokdarmkanker.

In China komt slokdarmkanker relatief vaak voor en wordt er ook veel hete thee gedronken. Alle deelnemers van het onderzoek werden gemiddeld zo’n 9,2 jaar gevolgd. De mensen die minimaal een keer per week thee dronken, moesten vervolgens omschrijven op welke temperatuur zij hun thee drinken. Bijvoorbeeld door aan te geven dat de thee ‘warm’ was of ‘gloeiend heet’.

Dit is toch al eens onderzocht?

Dat klopt! In 2016 kwam de wereldgezondheidsorganisatie WHO met een persbericht, waarin zij stelden dat hete dranken, waaronder dus thee, waarschijnlijk slokdarmkanker kunnen veroorzaken. Dit leidde tot een hoop berichten in de media, met titels zoals ‘Hete dranken, linke soep‘ en ‘WHO: Hete thee en koffie waarschijnlijk kankerverwekkend‘.

De resultaten zijn minder schokkend dan voorheen

Volgens het onderzoek van de WHO zou het drinken van hete thee – boven de 65 graden – gerelateerd zijn aan slokdarmkanker en het zorgen voor een verhoging van de kans hierop.
Het Chinese onderzoek stelt echter de kans op slokdarmkanker groter lijkt te worden wanneer je hete thee drinkt in combinatie met veelvuldig alcohol- en/of tabaksgebruik. In het geval van alcohol gaat het dan om minimaal 1,5 glas per dag en bij het roken om minstens een sigaret per dag.
Door de hete dranken raakt de slokdarm namelijk geïrriteerd en kan deze ook gevoeliger worden voor kanker-veroorzakende zaken, zoals alcohol en tabak.

Bronnen:

  • Editie NL. “‘Drink thee minder heet’: onderzoekers waarschuwen voor slokdarmkanker” RTL nieuws, 8 februari 2018. Geraadpleegd op 21 februari 2018. https://www.rtlnieuws.nl/editienl/drink-thee-minder-heet-onderzoekers-waarschuwen-voor-slokdarmkanker
  • Mudde, Tonie. “‘Hete thee of koffie is kankerverwekkend'” Volkskrant nieuws, 16 juni 2016. Geraadpleegd op 21 februari 2018. https://www.volkskrant.nl/wetenschap/-hete-thee-of-koffie-is-kankerverwekkend~a4321586/
  • NU. “Verhoogde kans op slokdarmkanker bij drinken hete thee en alcohol” NU, 7 februari 2018. Geraadpleegd op 21 februari 2018. https://www.nu.nl/gezondheid/5120783/verhoogde-kans-slokdarmkanker-bij-drinken-hete-thee-en-alcohol-.html

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *