Het begin van de encyclopedie

Inmiddels is deze thee encyclopedie alweer een paar jaar oud. Zeker drie jaar lang heeft de website stil gezeten en waren de oprichters, Ranan en Toine Branbergen, druk met andere zaken zoals studie en werk. Ranan had mij gevraagd om als editor de encyclopedie een nieuw leven in te blazen. De hele encyclopedie heeft onder de loep gelegen, er is opnieuw onderzoek gedaan, teksten zijn herschreven en de indeling is helemaal veranderd. Maar een van de eerste vragen die in mij opkwam was waarom deze broers besloten om een thee encyclopedie te schrijven. En daarop kreeg ik het volgende antwoord:

 

Vroeger dronk ik [Ranan] heel veel cola. Daarnaast had ik bedacht dat tandpasta onnodig was en dus ook het poetsen van je tanden. Dit heb ik weliswaar een jaar volgehouden, totdat ik naar de tandarts moest. “Oh Ranan, je tanden gaan eruit vallen als je zo doorgaat hoor. Ik denk dat je beter thee kunt drinken.” Ik besloot om het advies op te volgen, niemand zit immers te wachten op het verliezen van tanden en de gedachte vond ik behoorlijk scary.

Zoals ik ook een hekel had aan tandpasta, heb ik eigenlijk een hekel aan alle grote bedrijven, zo ook supermarkten. Daarnaast waren die thee-smaken behoorlijk saai. Later kwam ik terecht bij een thee-winkeltje in de Folkingestraat (Groningen), waarvan ik de naam niet meer weet, waar allemaal mooie blikken met thee stonden. Dit was de reden dat ik besloot om zelf thee te kopen, iets wat ik enorm leuk vond. Mijn moeder, Dita, vertelde me van alles over bepaalde soorten kruidenthee en de werking hiervan. Thee werd uiteindelijk eigenlijk een uit de hand gelopen hobby. Ik begon met het schrijven van stukken over thee en samen met mijn broer Toine kwamen we erachter dat er online nog geen thee encyclopedie bestond. Ik wilde wel graag een eigen website en Toine vertelde me dat hij deze kon maken, dus we besloten om samen te werken. Hij deed de website en ik schreef de teksten. Later hebben we ook nog een thee-webshop opgezet, deze is nu uit te lucht.

           

Zo zie je maar weer dat een hobby uit de hand kan lopen tot iets heel moois! De teksten die in de encyclopedie stonden waren inmiddels alweer bijna acht jaar oud. Nu, op dit moment, juli 2017, is de website nog onder constructie. Ik ben momenteel bezig met de onderzoeken en het herschrijven van de stukken, dus sommige informatie zal nog dezelfde zijn. Nog even en dan zal de gehele website bijgewerkt zijn.

 

 

Lisa Morsink

Hong Kong melk thee

Hong Kong melk thee of Hong Kong-Style Milk Tea is een romige en zeer zoete melk thee.

Benodigd

  • Water
  • Zwarte thee
  • Suiker
  • gecondenseerde melk of oplosmelk

Bereiding

  1. maak de zwarte thee klaar in een pannetje door het licht aan de kook te brengen
  2. laat het pannetje ongeveer 3 minuten op laag vuur staan
  3. haal het pannetje van het vuur en voeg de melk toe
  4. zet het pannetje weer op het vuur en laat het nog eens 3 minuten staan
  5. vul de glazen met de hete melk thee of laat het afkoelen en serveer het met ijs.

Yuanyang koffie-thee recept

Yuanyang oftewel koffie-thee is een koffie-thee recept die enorm populair is in Hong Kong. Yuanyang is een zoet en romige melk thee die gemixt wordt met koffie.

Benodigd

Bereiden

  1. Voeg de beide componenten samen en mix ze goed
  2. Vul de glazen met de mix
  3. Serveer naar keuze, warm of koud met ijsklontjes.

Koken met thee

Heb je zin om eens iets te eten waar thee in verwerkt is? Chocolade, of misschien een hartig gerecht? Kijk dan hieronder voor lekkere recepten van gerechten met thee erin.

Teatini of Thee martini

Een martini is iedereen vast wel bekend, onder anderen natuurlijk van James Bond. Maar een thee martini of Teatini is nog veel lekkerder! Bij de Teatini voeg je nog wat toe voor een extra avontuurlijke twist, zwarte thee! Net als bij alle andere cocktails kan je hier zelf ook nog mee experimenteren, in plaats van zwarte thee gebruik je bijvoorbeeld groene thee.

Benodigd

  • 1 oz zwarte thee
  • 1,75 oz wodka
  • Een kwart oz citroensap
  • Citroenschijfje
  • Crushed ice

Teatini thee cocktail maken

Stop alle ingrediënten gezamelijk in een cocktail shaker met ijs erbij. Schud  de cocktail shaker goed en doe het resultaat in een Martini glas, voorzien van een suikerrand en garneer deze nog even met een citroenschijfje voor de luxe uitstraling.

Long island Iced Tea

De Long island Iced Tea is een populaire cocktail met een hogere alcohol percentage (rond de 27%) dan de meeste andere cocktails. De Long island Iced Tea is een populair drankje die waarschijnlijk is bedacht door Robert Butts, een barman in de Oak Beach Inn in Long Island, New York rond 1975. De klassieke Long island Iced Tea is bedacht als drankje waar je nauwelijks de alcohol proeft maar die toch kan inslaan als een bom.

Long Island Iced Tea wordt gemaakt met onder andere vodka, gin, tequila, en rum. Er zijn vele varianten van maar bij een populaire variant mix je gelijke delen vodka, gin, rum, tequila, en triple sec twee delen sour mix en een flinke scheut cola. Andere varianten vervangen de sour mix weer met citroensap of sinaasappelsap, en de cola met gewone ice tea of ice tea met een bepaalde smaak zoals citroen of perzik. Sommige restaurants en bars verbangen zelfs de brandy door tequila.

Benodigd 

  • ijsthee
  • ijsblokjes
  • schijfje citroen
  • 30 ml Wodka
  • 30 ml Tequila
  • 30 ml Bacardi – wit
  • 30 ml Gin
  • 30 ml Triple Sec
  • 30 ml sweet and sour

Cocktail maken

Zet een longdrinkglas klaar, doe hier het aantal ijsblokjes in naar wens. Schenk de Wodka, Tequila, Rum, Gin, Triple Sec en sour mix in het longdrinkglas en vervolgens de ijsthee. Schenk de inhoud in een shaker en shake deze 1 keer hard.  Garneer het drankje met een schijfje citroen.

Thee cocktail recepten

In de meest trendy bars over de hele wereld zijn thee cocktails de laatste trend. Van Hong Kong tot New York tot Milaan, zijn kruiden en thee gebaseerde cocktails niet meer weg te denken uit de bars. Ook in Nederland begint de thee cocktail aan zijn opmars, en het mooie is thee cocktails kun ook jij gemakkelijk zelf thuis bereiden. Wij hebben een aantal recepten voor jouw op een rijtje gezet.

Thee is zeer geschikt voor cocktails

Om te beginnen zijn de mogelijkheden van thee eindeloos door de vele soorten en smaken, dat gecombineerd met de vele andere soorten drankjes heb je een hele nieuwe dimensie te pakken. Doe hier nog eens de vele soorten kruiden bij en je kunt echt los. Verder bevat thee veel tanines/polyfenolen, die perfect mengen met de zuren in de alcoholhoudende dranken. Door deze combinatie krijg je een heerlijk en zachte smaak.

Pu-erh thee zetten

Over het algemeen kun je voor Pu-erh thee een temperatuur aanhouden van 95 graden. Voor lang gerijpte Pu-erh thee en lagere kwaliteit Pu-erh thee kun je temperaturen van tussen de 85-89 graden aanhouden. Met de trektijd kun je een beetje spelen, de eerste zet kun je 30 seconden aanhouden en naarmate je vaker opschenkt loopt dit op tot tussen de 2-10 minuten.

Japanse sencha

Sencha is een van de populairdere en meest gedronken groene theesoorten in Japan, en gelijk ook een van de meest toegankelijkere groene theesoorten. Indien je sencha goed zet heeft sencha een volle, frisse en iets wat zoete aroma met een geel/goud aftreksel. Sencha vertegenwoordigt ongeveer 80% van de totale thee productie in Japan.

Sencha is een van de oudere groene theesoorten in Japan die al eeuwen gedronken wordt in Japan ongeveer sinds 1740. Het is dan ook niet gek dat sencha een hoofdrol speelt in de Japanse thee ceremonie genaamd Senchadō, dit is de formele kunst van het zetten van sencha en het waarderen van sencha. Typerend voor het productieproces van sencha is dat de bladeren niet worden gemalen zoals bij matcha. Overigens wordt gezegd dat de eerste pluk van het jaar bij sencha de beste pluk is deze is van april tot eind mei afhankelijk van de plantage.

Sencha zetten

Bij het zetten van sencha is het van groot belang dat men gebruik maakt van goed water. Het water uit de Nederlandse kraan is prima, beter zijn verschillende bron en mineraal water merken zoals Bar le duc, Spa blauw of Volvic. Bij het zetten van sencha moet het water na het koken direct in het theekopje of de theepot gedaan worden, hier moet het water afkoelen naar een temperatuur van ongeveer 80 graden (wacht dus enkele minuten nadat het water gekookt heeft). Vervolgens kunt u de sencha zo’n 4 minuten laten trekken in het warme water.

  • Trek temperatuur: 80/70 °C
  • Trek tijd: 3/5 min
  • Drink temperatuur: 60/70°C

Sencha ook nog een gezonde keuze ook!

Naast dat sencha een heerlijke thee is, is sencha als zijnde een groene theesoort ook een gezonde thee met vele vitamines en mineralen waaronder:

  • Provitamine A
  • Vitamine A
  • EGCG
  • Vitamine C
  • Flavonoïden
  • Vitamine E
  • Vitamine D
  • Vitamine B12
  • Polyphenol E
  • Vitamine B1
  • Vitamine B2
  • Tannine
  • Polyfenolen
  • Flavonoïden
  • Polyphenol E

Een belangrijk iets om rekening mee te houden is dat wanneer Sencha in koud water getrokken wordt (als zijnde een ijsthee) dat dit de chemische samenstelling van de drank beïnvloedt, en dus ook minder van de hier bovenstaande gezonde vitamines en mineralen zal bevatten!