Het begin van de encyclopedie

Artikelen > Het begin van de encyclopedie

Inmiddels is deze thee encyclopedie alweer een paar jaar oud. Zeker drie jaar lang heeft de website stil gezeten en waren de oprichters, Ranan en Toine Branbergen, druk met andere zaken zoals studie en werk. Ranan had mij gevraagd om als editor de encyclopedie een nieuw leven in te blazen. De hele encyclopedie heeft onder de loep gelegen, er is opnieuw onderzoek gedaan, teksten zijn herschreven en de indeling is helemaal veranderd. Maar een van de eerste vragen die in mij opkwam was waarom deze broers besloten om een thee encyclopedie te schrijven. En daarop kreeg ik het volgende antwoord:

 

Vroeger dronk ik [Ranan] heel veel cola. Daarnaast had ik bedacht dat tandpasta onnodig was en dus ook het poetsen van je tanden. Dit heb ik weliswaar een jaar volgehouden, totdat ik naar de tandarts moest. “Oh Ranan, je tanden gaan eruit vallen als je zo doorgaat hoor. Ik denk dat je beter thee kunt drinken.” Ik besloot om het advies op te volgen, niemand zit immers te wachten op het verliezen van tanden en de gedachte vond ik behoorlijk scary.

Zoals ik ook een hekel had aan tandpasta, heb ik eigenlijk een hekel aan alle grote bedrijven, zo ook supermarkten. Daarnaast waren die thee-smaken behoorlijk saai. Later kwam ik terecht bij een thee-winkeltje in de Folkingestraat (Groningen), waarvan ik de naam niet meer weet, waar allemaal mooie blikken met thee stonden. Dit was de reden dat ik besloot om zelf thee te kopen, iets wat ik enorm leuk vond. Mijn moeder, Dita, vertelde me van alles over bepaalde soorten kruidenthee en de werking hiervan. Thee werd uiteindelijk eigenlijk een uit de hand gelopen hobby. Ik begon met het schrijven van stukken over thee en samen met mijn broer Toine kwamen we erachter dat er online nog geen thee encyclopedie bestond. Ik wilde wel graag een eigen website en Toine vertelde me dat hij deze kon maken, dus we besloten om samen te werken. Hij deed de website en ik schreef de teksten. Later hebben we ook nog een thee-webshop opgezet, deze is nu uit te lucht.

           

Zo zie je maar weer dat een hobby uit de hand kan lopen tot iets heel moois! De teksten die in de encyclopedie stonden waren inmiddels alweer bijna acht jaar oud. Nu, op dit moment, juli 2017, is de website nog onder constructie. Ik ben momenteel bezig met de onderzoeken en het herschrijven van de stukken, dus sommige informatie zal nog dezelfde zijn. Nog even en dan zal de gehele website bijgewerkt zijn.

 

 

Lisa Morsink