Ceylon

Sri-Lanka, oud Ceylon is ’s werelds vierde grootste producent van id=”112″ type=”post”]thee. Ceylon heeft maar liefst meer dan 188,0000 hectare aan id=”243″ type=”post”]theeplantages. Ceylon heet sinds 1972 Sri-Lanka. Sri-Lanka wordt in de thee wereld echter nog steeds Ceylon genoemd. Dit komt omdat Ceylon echt een merknaam is geworden. Thee uit Ceylon (Ceylon thee) heeft veel naamsbekendheid opgebouwd de afgelopen eeuwen. Ceylon is tegenwoordig verantwoordelijk voor 19% van de thee wereldexport.

Ceylon is een eiland ceylon licht ongeveer 30 km voor de zuid-oost kust van India. De meeste theesoorten uit Ceylon zijn herkenbaar aan hun frisse citrus geur. Er komen verschillende theesoorten van Ceylon, en de kwaliteit van deze theesoorten loopt uiteen. Dit door de verschillende hoogtes op Ceylon en de uiteen lopende bodemkwaliteit van de aarde op Ceylon. Er zijn op ceylon zes grote thee gebieden, die thee verbouwen en thee produceren:

  • Kandy, laag thee gebied in de buurt van de oude hoofdstad
  • Uva, gelegen ten oosten van Dambulla
  • Galle, gelegen in het zuiden
  • Ratnapura, ongeveer 88 km ten oosten van de hoofdstad Colombo
  • Dambulla, gelegen in het westen
  • Nuwara Eliya, hoog thee gebied hier komt de beste thee van ceylon vandaan

Nuwara Eliya is het hoogste theegebied en ligt op 1829 meter. Kandy is een van de laagst gelegen thee gebieden en ligt op 762 meter. Ceylon thee van Dambulla wordt verbouwd op 1067 meter. De meest theegebieden op Ceylon liggen tussen 700 en 1800 meter in. Er wordt op Ceylon voornamelijk zwarte thee geproduceerd echter produceert Ceylon ook groene theesoorten, witte theesoorten en Oolong theesoorten.

In 1867 bracht James Taylor de theeplant naar Ceylon. Hij begon met het opzetten van een thee-industrie in Ceylon. Dit door het starten van een theeplantage in Kandy in 1867. De id=”243″ type=”post”]theeplantage bevond zich op een landgoed van slechts 19 hectare. In 1872 breide James Taylor zijn theeplantage uit met een theefabriek zodat hij kon beginnen met het produceren van verschillende theesoorten. In 1873 werd de eerste thee van Ceylon naar het buitenland verscheept, deze thee kwam aan in Londen. Sinds 1872 is thee een van de grootste export producten van Ceylon.