China

De bakermat van thee ligt in China. In China noemt men thee ook wel chá. Het eerste bewijs van thee in China is gevonden in graven uit de Han-dynastie (206 voor Christus – 220 na Christus) maar de geschiedenis van thee in China gaat naar alle waarschijnlijkheid nog veel verder terug. Er zijn vele verschillende legendes over de ontdekking van thee, twee van de meest bekende Chinese thee legendes zijn die van Shen Nung en Bodhidharma.

Thee in China

Thee komt oorspronkelijk uit China. Dit omdat de thee plant genaamd camellia sinensis al eeuwen in de wilde natuur van China groeit. Vanuit China heeft het populairste warme drankje van de wereld genaamd thee zich over de hele wereld verspreid. China is tegenwoordig nog steeds een van de grootste thee exporteurs op de wereld samen met India, Kenia en Sri-Lanka. Thee is zeer belangrijk in China en kan beschouwd worden als een typerend internationaal drankje. Thee wordt overal in China gedronken thuis, in restaurants, in theehuizen en op werk op elk tijdstip van de dag.

Chinese thee

China is een thee land die bekend staat om de hoeveelheid verschillende theesoorten die er verbouwd worden. Ook staat China bekend om zijn verschillende populaire Pu-erh soorten. Verder produceert China veel lapsong souchong. Deze theesoort is een typische Chinese gerookte theesoort oorspronkelijk afkomstig uit Yunnan. Yunnan is een van de grootste en oudste thee provincies van China. China heeft zich door de eeuwen heen gespecialiseerd in het verbouwen van losse kwaliteitsthee. Tegenwoordig steeds vaker biologische thee maar helaas nog steeds voor het merendeel niet biologisch. China is maar liefst verantwoordelijk voor 30% van de wereld wijde thee productie.

Thee wordt voornamelijk in het zuiden van China verbouwd. Hier heerst het hele jaar door een uitstekend klimaat voor het verbouwen van thee. China kent een aantal bekende en grote thee provincies waar verschillende typerende Chinese theesoorten verbouwd worden.

De meest bekende Chinese thee provincies

  1. Anhui
  2. Fujian
  3. Hunan
  4. Yunnan
  5. Zhejiang
  6. Sichuan

Elke thee provincie heeft zijn eigen specialiteiten. Elke thee provincie heeft een andere ligging ook de hoogtes van de thee plantages lopen uit een. Hierdoor produceert China vele verschillende theesoorten. Zowel groen chinese theesoorten, zwarte chinese theesoorten, witte chinese theesoorten en chinese oolong theesoorten worden allemaal in China verbouwd. Naast dat China vele verschillende theesoorten verbouwd produceert China ook een aantal typische traditionele chinese theesoorten zoals:

  1. Pu-erh (half gefermenteerde theesoort met aardachtige smaak, hoe ouder hoe beter)
  2. Lapsang Souchong (gerookte theesoort met rokerige smaak voornamelijk afkomstig uit Fujian)
  3. Silver needle (Witte theesoort afkomstig uit de Fujian thee provincie in China)
  4. Tie kuan yin (Erg populaire Chinese theesoort afkomstig uit de Chinese thee provincie Fujian)

Natuurlijk zijn er nog veel meer bekende, traditionele en typische Chinese theesoorten. Echter zijn de hiervoor genoemde vier chinese theesoorten veruit de meest traditionele, gedronken en populaire Chinese theesoorten in China. Ook de steeds meer bekende blooming theesoorten hebben hun oorsprong in China liggen.

Theecultuur in China

Thee kan in China beschouwd worden als een belangerijk internationaal drankje. De Chinese theecultuur is meer dan 2000 jaar oud, en is daarmee de oudste theecultuur in de wereld. Thee is erg belangerijk in China en wordt vrijwel door de gehele bevolking gedronken, van jong tot oud van rijk tot arm. Thee wordt in China vrijwel de hele dag door gedronken. Echter wordt thee in China ook tijdens verschillende gelegenheden gedronken en heeft thee in China ook een symbolische waarde. Er is in china dus echt een theecultuur. Zo wordt thee vaak gedronken op bruiloften en kent men in China ook verschillende thee ceremonies zoals de Gung Fu Cha. Tijdens deze Chinese thee ceremonie drinkt men de traditionele Tie Kuan Yin oolong theesoort.

Ook wordt thee in China gebruikt om te verontschuldigen, respect te tonen of wordt thee gebruikt om een ander dankbaarheid te tonen. Thee is in China meerdan alleen een warm drankje getrokken van bladeren. Thee is op vele verschillende manieren ook een manier van het uiten van emoties.