Darjeeling is een bekend thee gebied in de Indiase staat West-Bengalen. Darjeeling ligt in het oosten van India. Het gebied heeft een oppervlakte van 3149 km².
Darjeeling is waarschijnlijk een van de meest bekende thee gebieden in de wereld, zo niet in India. Darjeeling staat bekend om zijn First Flush Darjeeling, een exclusieve zwarte theesoort afkomstig uit Darjeeling. De term First Flush verwijst naar de eerste oogst van het jaar in de regio Darjeeling.
Rond 1841 begonnen de Engelsen met het experimenteren met het verbouwen van thee in het Darjeeling gebied. Pas rond 1850 begonnen ze met het verbouwen, produceren en exporteren voor commercieel gebruik. Engeland kon op deze manier zichzelf voorzien van thee. Dit was de voorgaande jaren niet mogelijk vanwege een oorlog met China. Het was vanwege deze oorlog (opiumoorlog) dat Engeland thee begon te verbouwen in India in het Darjeeling gebied.
Thee uit het Darjeeling gebied wordt ook wel de champagne onder de theeën genoemd. Thee uit Darjeeling word op grote hoogte verbouwd en de hoeveelheden theebladeren die geplukt worden zijn beperkt. Hieraan dankt Darjeeling thee zijn exclusiviteit.
Darjeeling thee wordt op de uitlopers van de Himalaya verbouwd. Dit zorgt voor een perfect klimaat voor het verbouwen van thee. Er valt meer dan genoeg regen in het Darjeeling gebied. Ook de temperaturen zorgen voor de uitstekende langzame groei van de theeplanten waardoor thee uit Darjeeling zijn eigen unieke smaak en geur krijgt. De meeste theeplantages liggen op een hoogte van ongeveer 1000 tot 2000 meter.
De tien beste en populairste theeplantages in Darjeeling
- Happy valley
- Jungpana
- Castleton
- Chamong
- Arya
- Makaibari
- Margarets hope
- Risheehat
- Glenburn
- Lingia
Alle theeplantages bij elkaar in Darjeeling produceren ongeveer 10 miljoen echte Darjeeling thee per jaar uit het Darjeeling gebied. Er wordt geplukt van Februari tot November (First Flush), Maart tot midden April (the Easter Flush), Mei tot Juni (Second Flush) en Oktober tot November (Autumn Flush).