India

Jaarlijks produceert India gemiddeld 150.000 ton minder thee dan China. India produceert jaarlijks zo ongeveer 800,000 tot 950,000 ton thee. India produceert en consumeert na China de meeste thee op aarde. India heeft meer dan 13,000 thee plantages met een totaal oppervlakte van ongeveer 1 miljoen hectare. De meeste theeplantages liggen in noorden van India. India staat voornamelijk bekend om zijn zwarte theesoorten en om de thee uit het populaire thee gebied Darjeeling.

Wat betreft thee export is India naast Kenia, Ceylon en China een van de grootste thee exporteurs op de wereld. Dat ze niet de grootste zijn komt vooral doordat 70% van alle geproduceerde thee in India wordt geconsumeerd in India zelf.

India begon rond 1839 in Assam met het verbouwen van thee voor commerciële doeleinde maar waarschijnlijk gaat de thee geschiedenis van India nog veel verder terug. Sinds 1839 heeft India zich ontwikkeld als een belangrijk thee land met 13,000 verschillende thee plantages in het noorden en zuiden van India in thee gebieden zoals:

  • Darjeeling
  • Assam
  • Nilgiri

Thee gebieden India

Zowel de hoogste als de laagste kwaliteit thee of chai (Indiase woord voor thee) wordt in India geproduceerd. Het grootste gedeelte van de thee gebieden en ook de belangrijkste liggen in het noorden van India. Maar ook het zuiden van India is zeer geschikt voor het verbouwen van thee. Een van de belangrijkste en grootste thee gebieden is Nilgiri.

Darjeeling

De hoogste kwaliteit thee en de meest kostbare thee komt uit Darjeeling, een gebiedt gelegen in West Bengal in het noordoosten van India. Darjeeling thee wordt verbouwd op de voet heuvels van de Himalaya op hoogtes van 1000 tot 2000 meter. Het klimaat is perfect voor het verbouwen van thee. Het klimaat in Darjeeling is koel en vochtig, en de bodem is van hoge kwaliteit en zeer vruchtbaar.

Assam

De laagste kwaliteit thee komt veelal uit de Indiase provincie Assam wat in het noordoosten van India ligt. Assam is de grootste en oudste thee provincie in India en is verantwoordelijk voor ongeveer 45% van de totale thee productie. De meest thee van Assam wordt in het Brahmaputra gebiedt verbouwd. De hoogtes waarop de thee verbouwd wordt in Assam variëren van 90 tot 230 meter.

Nilgiri

Nilgiri is een gebied gelegen in de Indiase provincie Tamilnadu wat helemaal in het zuiden van India ligt. Nilgiri staat bekend om de zogenaamde Blue Mountains. Thee uit Nilgiri wordt verbouwd op uiteenlopende hoogtes van 1000 tot 2500 meter. Het klimaat in Nilgiri is zeer geschikt voor het verbouwen van thee vanwege het koele en vochtige klimaat in Nilgiri. In Nilgiri wordt al meer dan 100 jaar thee verbouwd. Thee is een van de belangrijkste industrieën in het Nilgiri gebied.