Thee uit Sri-Lanka

Het weer en het landschap van Sri-Lanka zijn ideaal voor het verbouwen van thee. Sri-Lanka kreeg zijn onafhankelijkheid in 1948. In 1972, werd het een republiek genaamd Sri Lanka, echter noemt men de thee uit Sri-lanka nog steeds ceylon thee, dit vanwege de naamsbekendheid.

Sri-lanka is een van de grootste thee landen op de wereld de belangrijkste thee gebieden zijn Kandy en Nuwara Eliya, dit zijn beide ook gelijk de hoogste gebieden waarvan Nuwara Eliya de hoogste is van heel Sri-Lanka met 1829 meter. In Sri-Lanka wordt thee geproduceerd van allerlei verschillende kwaliteiten van hoog tot laag. Er wordt voornamelijk zwarte thee geproduceerd echter produceert Ceylon ook groene theesoorten, witte theesoorten en Oolong theesoorten.

Thee industrie

Theeproductie in Sri Lanka, voormalig Ceylon is van groot belang voor de economie van Sri-Lanka en de wereldmarkt. Het land is ’s werelds vierde grootste producent van thee. Meer dan 188.175 hectare oftewel ongeveer 4% van het landoppervlak van Sri-Lanka is bedekt met theeplantages. Sri-Lanka is tegenwoordig verantwoordelijk voor 19% van de thee wereldexport. Sri Lanka was ooit ’s werelds grootste exporteur van thee, maar door economische en politieke tegenslagen moest Sri-Lanka deze titel afstaan aanlanden zoals China, Kenia en India.

Populairste theesoorten

Sri-Lanka staat natuurlijk voornamelijk bekend om haar zwarte theesoorten van Kandy en Nuwara Eliya oftewel hun Orange Pekoe theeën. De zwarte theesoorten die van deze thee gebieden komen worden veel geprezen voor hun rijke en volle smaak.

Naast de bekende zwarte ceylon theeën uit Kandy en Nuwara Eliya produceert Sri-Lanka ook:

  • Silver tips (witte thee)
  • Gunpowder (groene thee)

En verschillende oolong theeën, echter mag het wel duidelijk zijn dat Sri-Lanka zich gespecialiseerd heeft in hun eigen zwarte thee.

Thee cultuur

De thee industrie is een van de belangrijkste inkomsten bronnen van het land de buitenlandse valuta is een belangrijke bron van inkomsten voor de arbeiders, en is goed voor 15% van het BBP. Thee is dus erg belangrijk voor de bevolking van Sri-Lanka. In Sri Lanka, wordt meestal zwarte thee geserveerd met op gewarmde melk en suiker. Thee is een enorm populair drankje onder de Sri-Lankese bevolking, en een groot deel van het land wordt omringd door de vele heuvels van de thee plantages. Het drinken van thee is onderdeel geworden van de cultuur van Sri Lanka.

Golden Yunnan

Golden Yunnan is een Koninklijke zwarte theesoort die wordt verbouwt in een van de oudste en bekendste thee provincies van China, Yunnan. Deze zeldzame zwarte thee heet niet voor niets Golden Yunnan. Golden Yunnan thee is een van de heren theeën van de provincie Yunnan in China, en staat bekend om zijn karakteristieke, sterke, frisse en volle smaak, die soms als een beetje zoet ervaren wordt.

Thee uit India

India is na China een van de belangrijkste thee landen. Het verbouwen en het bewerken van de thee in India heeft een lange eigen geschiedenis. Hierdoor heeft India een geheel eigen niet vergelijkbare theecultuur en thee industrie.

Thee industrie

India is na China een van de grootste thee producerende landen, India produceert gemiddeld 800,000 tot 950,000 ton thee dit is 150 ton minder thee dan China na China is India de grootste thee exporteur in de wereld.

India heeft meer dan 13,000 thee plantages met een totaal oppervlakte van ongeveer 1 miljoen hectare, het grootste en meest toon aangevende thee gebiedt in India is assam, assam is verantwoordelijk voor 45% van de totale thee productie in India. De Indiase thee industrie is uitgegroeid tot een van de grootste op de wereld en beheerst vele wereldwijde thee merken, en heeft zich ontwikkeld tot een van de meest technologisch uitgerust thee industries in de wereld.

Populairste theesoorten

De thee gebieden uit India zijn misschien de meest bekende en populaire gebieden op de hele wereld, die ook de meest bekende en populaire theesoorten produceren. Ik heb het met name over het thee gebiedt Darjeeling die bekend staat om zijn beroemde zwarte Darjeeling thee van uiterst hoge kwaliteit.

En het Assam gebiedt die juist bekend staat om zijn typerend korrelige zwarte thee van lage kwaliteit die veelal gebruikt wordt voor theezakjes. Een ding mag duidelijk zijn India staat bekend om zijn zwarte theesoorten die over de hele wereld geëxporteerd worden. Echt bekend staat India om zijn eigen Chai een melange van zwarte thee en verschillende kruiden en specerijen.

Echt populaire theesoorten uit India zijn:

  • Chai
  • Masala chai
  • Darjeeling thee

Thee en cultuur

70% van alle geproduceerde thee in India wordt geconsumeerd in India zelf. Dit zegt al genoeg over de thee cultuur in India, India consumeert na China de meeste thee op aarde. In India zelf drinkt men voornamelijk veel zogenaamde chai en andere gemelangeerde theesoorten die vaak erg pittig zijn of gemengd zijn met melk.

Keemun

Keemun thee is een populaire zwarte theesoort, afkomstige uit China. Keemun thee bestaat uit korrelige en donkere zwarte bladeren afkomstig van de theeplant “Camellia sinensis”. De smaak van biologische Keemun is te omschrijven als vol, fruitig en bloemig. Keemun thee wordt ook wel Hong Cha of qímén hóngchá genoemd. Letterlijk vertaald naar het Nederlands betekend dit Keemun rode thee. In China noemt men zwarte thee namelijk rode thee. Dit heeft betrekking op de kleur van het aftreksel.

Jasmijn thee

Jasmijnthee, een heerlijk gearomatiseerde groene theesoort. Jasmijn thee is een groene theesoort waar verse jasmijn bloemen aan zijn toegevoegd. Jasmijn thee wordt voornamelijk verbouwd in China, van oorsprong het land van thee. De smaak van jasmijn thee is het best te omschrijven als zacht en subtiel met een goede volle afdronk.

Jasmijn thee ontvouwd zich prachtig als er warm water over heen wordt gegoten. Jasmijn thee wordt vermengd met jasmijn bloesems die hun geur en smaak overdragen aan de theebladeren.

China Gunpowder

China Gunpowder wordt ook wel parel thee genoemd in China. Deze door ons gekozen groene theesoort wordt tot hele kleine balletjes gerold. De kleine grijze-groene balletjes lijken net op kanonsbuskruit wat gebruikt werd in de 18 eeuw, en vandaar de naam Gunpowder. Zodra u heet water over de China Gunpowder thee giet ontvouwen de balletjes zich. Deze theesoort wordt met de hand gerold, het resultaat van de intensieve arbeid is een kunstwerk genaamd Gunpowder thee.

Gunpowder thee wordt vermalen, gerold en vervolgens gedroogd. Door het rollen van de bladeren worden de bladeren minder gevoelig en behouden ze meer van hum smaak en aroma. De smaak van Gunpowder thee is sterk en grazig.

  • Provincie Zhejiang

Young Hyson

Deze groene thee genaamd Young Hyson is een klassieke thee uit China. Young Hyson behoord tot een van de beste Chinese groene theeën. Elke groene thee wordt volgens een classificatie systeem beoordeeld. . Young Hyson wordt gemaakt van elegante, jonge, lange en dunne thee bladeren die een klein beetje gerold worden. Young Hyson betekend jonge bloeiende lente. Young Hyson is een lichte thee met een delicate, zachte en zoete smaak. Ook de geur van Young Hyson is zacht en zoet. De bladeren van Young Hyson zijn fijn en zacht.

  •  Provincie Anhui

Bi Luo Chun

Bi Luo Chun behoort tot een van de 10 populairste groene theesoorten in China. Bi Luo Chun heeft een zachte, delicate, bloemige en fruitige smaak. De jonge groene theebladeren van Bi Luo Chun zijn kort gekruld en hebben opzichtige witte haren. Bi Luo Chun wordt ook wel Pi Lo Chun genoemd, letterlijk vertaald naar het Nederlands betekend dit Lente van de groene Slak. Bi Lou Chun dankt zijn naam aan het feit dat de bladeren in het voorjaar worden geplukt en omdat het een groene theesoort is waarvan de bladeren gerold zijn tot spiraalvormige bladeren die lijken op slakken.

Jasmijn parels

Jasmijn parels zijn opgerolde bolletjes (parels) thee. Het rollen van de jonge theebladeren tot parels gebeurt met de hand en vergt veel vakmanschap en geduld. Een ervaren persoon rolt ongeveer 8000 parels per dag! Na het oprollen worden de parels gedroogd en gemengd met ongeopende jasmijn bloemen.

In de loop van de nacht gaan de jasmijn bloemen open en laten ze hun geuren vrij die direct worden vermengd met de theebladeren. De volgende ochtend worden de bloemen verwijderd en wordt het proces herhaald. Voor hoge kwaliteit jasmijn parels wordt dit proces zelfs tot wel zes keer herhaald.

  • Provincie: Fujian