Theeservies

Artikelen > Thee accessoires > Theeservies

Thee is een al eeuwen oude warme drank oorspronkelijk afkomstig uit China. De eerste thee werd gedronken in de Tang-dynastie (618-907). De bevolking in China had de thee bladeren ontdekt en gebruikte deze voor in de soep. Terwijl men thee in de tang-dynastie opdiende als soep door er eten in te doen, begonnen verschillende mensen in China thee in poeder vorm te mengen met gekookt water. Thee werd klaargemaakt in terracotta flessen en gedronken uit houten kommen, dit was het eerste thee kopje. Later in de Tang-dynastie werd het theeservies uitgebreid. Zo maakte men gebruik van aardewerk voor theeservies.

Historici geloven dat de theepot werd ontwikkeld tijdens de Song-dynastie (960-1279) dit blijkt uit een archeologische opgraving die de resten van een theepot uit Yixing vond. Deze theepot werd gevonden in een oude oven. In rijke families in China maakte men aan het einde van de Tang-dynastie ook wel eens gebruik van recipiënten (een hol voorwerp om iets in op te vangen of te bewaren) van geciseleerd goud en zilver voor verschillende theekopjes en kommen.

Het verhaal van Li Kyangyi

Hoewel men thee voornamelijk aan het hof dronk was thee ook een erg geliefde drank onder het volk van China. Li Kyangyi was een geletterde uit de Tang-dynastie die een verhaal opschreef over de dochter van een ambtenaar uit Shu. Het verhaal verteld hoe de dochter van een ambtenaar uit Shu het gebruik van het schoteltje uitvond om te vermijden dat ze haar vingers brandde. Omdat haar kopje wankelde, maakte ze een cirkel van was in het midden van haar schoteltje en zette het kopje daarop vast. Daarop vroeg men aan een ambachtsman de wassen ring te vervangen door een ring in lakwerk. Men toonde de ambtenaar het schoteltje. Hij vond het wat vreemd en gaf een naam aan het schoteltje. Hij sprak erover met zijn kennissen en iedereen vond het een erg handig idee. Het waren zijn nakomelingen die de vorm van het schoteltje later hebben aangepast tot wat nu in zoveel variaties bestaat.

Theeservies over de wereld

Het meeste theeservies is afkomstig uit China. Hier ligt zowel de geschiedenis van theeservies als die van thee. De mooiste schatten qua theeservies komen uit Yixing. Deze stad licht in de provincie Jiangsu. Jiangsu staat bekend om zijn romantische landschappen en zijn uitstekende aardewerkfabrieken. In Jiangsu worden voornamelijk prachtige thee potten van aardwerk gemaakt, meestal versierd met kalligrafie.

Elk land maakt gebruik van ander theeservies dit zie je terug in vorm en in het ontwerp. In Japan wordt er nog steeds veel uit kommetjes gedronken vooral tijdens theeceremonies. In Japan maakt men hierbij ook gebruik van thee potten van metaal. In Engeland is het theeservies compleet anders, hier wordt veel gebruik gemaakt van kleine porseleinen thee kopjes met een witte bodem. Soms zijn deze porseleinen thee kopjes versierd met een gouden of zilveren rand. Maar ook in China maakt men veel gebruik van porselein theeservies.

Theeservies in Engeland

Engels theeservies, ook wel theeset genoemd, is in de Engelse traditie een verzameling van theekopjes, schoteltjes en kannetjes. Dit theeservies wordt verkocht in  groep van gebruik, bijvoorbeeld theeservies voor een afternoon tea of voor formele of informele Tea Party’s. Zowel in het verleden als in het heden wordt er in Engeland ook nog steeds veel gebruik gemaakt van silver theeservies.

Een typisch Engels theeservies bestaat uit:

  1. een theepot
  2. theekopje en schotel
  3. een suikerpot
  4. kannetje voor de melk.

Theeservies en thee

Het theeservies heeft grote invloed op de smaak, geur en kleur van de thee. In de meeste gevallen komen de smaak, geur en kleur het beste tot stand in een laag, breed kopje met een witte of lichte bodem. Voor zwarte thee is porselein of aardewerk ideaal. Voor groene thee kunt u gebruik maken van porselein en glas. Witte theesoorten kunnen het best uit glas gedronken worden. Oolong theesoorten kunnen prima uit aardewerk gedronken worden en dit geld ook voor alle gerookte theesoorten.

Theeservies van tegenwoordig

Thee wordt tegenwoordig steeds meer uit glas gedronken, dit omdat het goedkoper is en omdat theeglazen in de meeste gevallen een grotere inhoud hebben. In China wordt thee meestal uit aardewerk en porselein gedronken, het theeservies circuleerde hier vaak als erfenis binnen de familie. Theepotten zijn ook in de westerse wereld nog vaak van aardewerk.