Personen uit de thee geschiedenis

Artikelen > Geschiedenis van thee > Personen uit de thee geschiedenis

Lu Yu

Lu Yu is na id=”139″ type=”post”]Shen Nung misschien wel een van de meest belangrijke thee personen in de Chinese thee geschiedenis. Lu Yu werd geboren in Jingling in  Fuzhou, Lu Yu werd ook wel god van de thee genoemd. Lu yu leefde van 733 tot er met 804. Lu Yu was geadopteerd door een boeddhistische monnik. Lu Yu was al jong een groot talent in kalligrafie en theater ook schreef Lu Yu op achtjarige leeftijd al vele verhalen.  Op de leeftijd van 22 begon Lu Yu rond te reizen om zodoende meer kennis te vergaren over thee.

Na meer dan tien jaar van inspanningen, voltooide hij zijn boek wat in het Engels  The Classic of Tea genoemd werd. Lu Yu schreef hiermee de allereerste monograaf (wetenschappelijk boek over 1 onderwerp) over thee. Dit boek hete de Ch’a Ching, en is vertaald in het Engels onder de naam “The Classic of Tea” en in Frankrijk onder de naam Classique du thé. Verder was Lu Yu een van de eerste die een overzicht maakte van alle theeplantages en fabricagewijzen. Ook beschreef Lu Yu vele verschillende soorten thee en Lu Yu was een van de eerste die de nadruk legde op het gebruik van schoon rivierwater voor thee.

Lu Tung

id=”2273″ type=”post” anchor=”Gedicht Lu Tung”]Lu Tung is de geschiedenis boeken in gegaan onder de naam thee gek. Dit omdat Lu Tung op zijn zachts gezegd een obsessie had met theekunst en poëzie. Lu Tung leefde aan het einde van de 8ste eeuw in de Chinese provincie Hunan. Het was hier waar hij verschillende prachtige liederen over thee schreef.

Hui Zong

Hui Zong was de achtste en een van de beroemdste keizers van de Song-dynastie. Door zijn toedoen klom thee op tot de rang van spirituele en poëtische drank. Hui Zong (1101-1125) was geobsedeerd met het vinden van de perfecte thee. Poëzie, schilderkunst en vrouwen maakten van de keizer een levensgenieter en romanticus. Een echte losbol die de plichten van zijn taak niet nakwam. Hij werd gedwongen af te treden ten voordele van zijn zoon die keizer Qinzong song genoemd werd. Hui zong werd voor bijna tien jaar verbannen naar de Mongools woestijn waar hij stierf op 4 Juni 1135 op een leeftijd van 52 jaar.

Robert Fortune

Robert Fortune was een Botanist. Rober Fortune is in Schotland geboren in Berwickshire. Hij bracht in de eerste helft van de 19e eeuw de thee plant van China naar het id=”247″ type=”post”]Darjeeling gebied in id=”253″ type=”post”]India. Waar Darjeeling thee tot op de dag van vandaag nog steeds verbouwd wordt op de uitlopers van de Himalaya. Ook was Robert Fortune de eerste westerse man die ontdekte dat zwarte en groene thee van de zelfde id=”125″ type=”post”]thee plant kwamen.

Thomas Garraway

Thomas Garraway was een van de eerste thee handelaren in Engeland. Hier had hij een winkel waar hij verschillende kruiden verkocht. Hij adverteerde voor thee in het Londense weekblad Mercurius Politicus van 23 tot 30 september 1658. In deze advertentie werden alle gezonde aspecten van thee benadruk.

Bijbehorende afbeeldingen