Thee, antioxidanten en vrije radicalen

Artikelen > Thee en gezondheid > Thee, antioxidanten en vrije radicalen

Thee en antioxidanten twee aparte onderwerpen waar veel over wordt gesproken. Maar wat zijn antioxidanten en wat hebben antioxidanten met thee te maken? Antioxidanten zijn een belangrijke groep natuurlijke stoffen/vitamines in thee bladeren, en in ons lichaam. Antioxidanten kunnen in ons lichaam komen door het drinken van verschillende theesoorten. Antioxidanten kunnen de kans op verschillende soorten kanker verminderen. Ook kunnen antioxidanten ons immuun systeem versterken. Antioxidanten beschermen ons tegen vrije radicalen, antioxidanten zitten in zowel eten als drinken.

Antioxidanten in eten:

 • Fruit
 • Groente

Antioxidanten in drinken:

 • Thee
 • Rode Wijn

Vitamine, mineralen en polyfenylzuren zijn allemaal antioxidanten die in eten voor kommen. Flavonoïden en catechinen zijn antioxidanten die in thee voorkomen. Antioxidanten zijn dus bepaalde vitamines die de oxidatie (veroudering en slijtage) van cellen en weefsel van ons lichaam tegen gaan.

Vrije radicalen

Vrije radicalen zijn eigenlijk instabiele moleculen. Vrije radicalen zijn onder anderen verantwoordelijk voor het verouderingsproces in ons lichaam. Ook veroorzaken ze chronische ziektes/tumoren zoals kanker. Verder zorgen vrije radicalen voor hart en vaat ziektes. Vrije radicalen zijn instabiele moleculen die onze cellen/stabiele moleculen kunnen beschadigen.

Vrije radicalen zijn natuurlijke moleculen in ons lichaam. Het is dus heel normaal voor ieder mens om vrije radicalen in het lichaam te hebben. Sterker nog vrije radicalen worden door het lichaam zelf geproduceerd, echter zijn dit in de meeste gevallen geen schadelijke vrije radicalen. Er kunnen meerdere schadelijke vrije radicalen ontstaan in ons lichaam. Dit kan komen door roken, gebruik maken van alcohol of door stress en zelfs door het te lang zitten in de zon.
Als de vrije radicalen in ons lichaam in te grote aantallen voor komen kunnen ze het oxidatie proces in ons lichaam bevorderen, met alle gevolgen van dien.

Antioxidanten in thee

Antioxidanten hebben dus een positieve werking op veel dingen in ons lichaam. Antioxidanten zitten in vrijwel elke theesoort. Echter zit er lang niet in elke theesoort even veel antioxidanten.

Dit komt mede door het productie proces van de theebladeren. Gefermenteerde theesoorten hebben veel minder antioxidanten als ongefermenteerde of half gefermenteerde theesoorten. Hieronder staan de theesoorten op een rijtje, gesorteerd  van hoog naar laag op de hoeveelheid antioxidanten die zij bevatten.

  • Witte thee
  • Groene thee
  • Oolong thee
  • Zwarte thee