Is thee gezond

Artikelen > Thee en gezondheid > Is thee gezond

Is thee gezond? Een vraag die vaak gesteld wordt en terecht. Deze vraag is niet simpel met ja of nee te beantwoorden. Thee kan gecombineerd met andere gezonde bezigheden, gewoontes en genoeg slaap zeker bijdrage aan een gezonder leven. Thee is in ieder geval niet ongezond en heeft vele positieve bijwerkingen dit is zeker een kloppende stelling. Als je thee drinkt omdat je het lekker vindt, je er goed en gezond bij voelt is dat al heel positief, alle gezonde bijwerkingen zijn dan helemaal mooi meegenomen. Er zijn al veel onderzoeken gedaan naar de gezondheidsclaims op thee en de resultaten van deze onderzoeken zijn heel gunstig.

Thee gezondheid

  • Bevat veel fluoride, wat goed is voor het gebit
  • Antioxidanten
  • Geen calorieën
  • Minder cafeïne dan koffie, thee bevat theïne
  • Water, houdt de vochtbalans op pijl
  • Mineralen en vitamine B3

Verschil in theesoort en kwaliteit

Hierbij moet vermeld worden dat de theesoort onderling ook nog uitmaakt, zo zitten er in zwarte thee door het productieproces  minder antioxidanten dan in bijvoorbeeld groene of witte thee. Ook de kwaliteit van de thee maakt verschil, tussen de laagste kwaliteit en hoogste kwaliteit zit een groot verschil.

Lees meer over Thee & gezondheid in de apparte sectie van deze thee encyclopedie.

Gezondheidsclaims thee en onderzoeken

  • Er zijn behoorlijke aanwijzingen dat thee de kans op hart- en vaatziekten verlaagt.
  • Wie meerdere koppen zwarte thee per dag drinkt, heeft ongeveer 30 procent minder kans op verkalking van de slagaders, zo concludeerden onderzoekers van de Universiteit Utrecht onlangs. Zij bestudeerden de eetgewoontes van 37.000 Nederlanders, die ze dertien jaar lang volgden.
  • Drie of meer koppen thee drinken per dag verkleint de kans op diabetes type 2 met 40 procent, zo meldde dezelfde universiteit in 2009 na een ander grootscheeps onderzoek. Australische onderzoekers houden het op een bescheiden 25 procent minder kans, nog steeds hoog!
  • Uit recentelijk onderzoek is gebleken dat de ECCG in groene thee een positief effect heeft op de vetverbranding en verminderd de opslag van vet in het lichaam. Het onderzoek is gedaan op ratten. Lees hier meer over dit onderzoek.

Kruidenthee

Er is ook nog de categorie kruidenthee, officieel is dit geen thee omdat er vaak geen gebruik wordt gemaakt van de blaadjes van de theeplant maar het principe is hetzelfde. Kruiden staan ook bekend om de gezonde bijwerkingen, zo heb je kruiden die ontspannen werken, helpen tegen buikkramp, hoofdpijn of ontstekingen. Op Theeliefhebbers besteden wij ook aandacht aan kruiden.