Polyphenolen

Artikelen > Thee en gezondheid > Polyphenolen

Looizuur en polyfenolen worden vaak door elkaar gehaald dit is het gevolg van een spraakverwarring. Thee bevat geen looizuur, maar hiermee bedoelt men  polyfenolen die rijkelijk aanwezig zijn in thee. Een polyfenol is een molecuul en bestaat uit meer dan één fenolgroep vandaar de benoeming polyfenolen.

Polyfenolen zijn een zeer belangrijke groepsstoffen die onderdeel uitmaken van de antioxidanten in de bladeren van de theeplant Camellia sinensis, en dus ook in thee. polyfenolen zitten in elke theeplant en theeblad, maar wel in mindere of meerdere mate.

De hoeveelheid polyfenolen die een theeplant bevat is afhankelijk van de bodem waarop de theeplant verbouwt wordt. Ook is de hoeveelheid polyfenolen in thee sterk afhankelijk van de leeftijd en grote van het thee blad.

Polyfenol gehalte wordt bepaald door

  • Theesoort
  • Bodemstructuur
  • Leeftijd plant
  • Leeftijd blad

Zwarte thee is een Polyfenol arme thee en dit komt door het fermentatieproces. Theesoorten zoals groene thee bevatten wel veel polyfenolen. Witte thee waarvoor alleen maar de jongste bladeren van de theeplant gebruikt worden, is ook een Polyfenol arme thee. Een polyfenol is een antioxidant die erom bekend staat een rustgevend gevoel te geven op de maag/darmstelsel. Bij het zetten van thee komen de polyfenolen na 5 tot 6 minuten vrij.