Thee en theine

Artikelen > Thee en gezondheid > Thee en theine

Theïne is een stof (Alkaloïde) die voornamelijk voorkomt in planten waar onder in de bladeren van de theeplant genaamd Camellia sinensis. Het smelt punt van theïne ligt zo ongeveer rond de 230 graden Celsius. Theïne is een van de belangrijkste stoffen in het populairste warme drankje van de wereld “’thee”‘.

Theïne en cafeïne worden vaak als twee aparte stoffen gezien, dit zijn ze echter niet. Er is geen verschil tussen theïne en cafeïne. Cafeïne in thee wordt theïne genoemd, cafeïne in cola redbull en andere fris of energie dranken wordt cafeïne genoemd. Theïne is een synoniem voor cafeïne en stimuleert het centrale zenuwstelsel. Hierdoor verminderd Theïne vermoeidheid en het gevoel van vermoeidheid. Theïne zorgt hierdoor voor een alerter gevoel.

Theïne in thee

De gemiddelde mens krijgt zo ongeveer 300 mg cafeïne per dag binnen. Een kopje thee bevat zo ongeveer 30 mg theïne. Vergeleken met andere dranken die cafeïne bevatten, zit er in de meeste theesoorten minder cafeïne/theïne dan koffie Cola en andere dranken die Cafeïne/theïne bevatten. Theïne zit onder andere in zwarte thee, groene thee, witte thee, oolong thee en pu-erh thee

Theine en het menselijk lichaam

Cafeïne/theïne in thee wordt langzamer opgenomen door het lichaam als bij andere dranken. Theïne wordt ongeveer binnen een half uur opgenomen door het menselijk lichaam. Gecombineerd met teanine en amino acid zorgt theïne voor een meer stabiele opwekkende werking. Amino acid is een stof die alleen terug wordt gevonden in thee. Amino acid bevorderd de concentratie en geeft bij hoge dosis een ontspannen gevoel.

Theïne/Cafeïne is gemiddeld na negen uur verdwenen uit het lichaam. Theïne wordt uitgescheiden via de urine of afgebroken door de lever. Na 12 uur bevat het menselijk lichaam geen sporen meer van theïne.

Hoeveel theïne zit er in thee?

theïne zit in alle theesoorten maar het theïne gehalte verschilt per theesoort. Zo zit er in groene theesoorten veel minder theine als in zwarte theesoorten, dit komt mede door het productieproces die de bladeren onder gaan. Hieronder staan een aantal theesoorten op een rijtje. De theesoorten met het hoogste theïne gehalte staan boven en de theesoorten met het laagste theine gehalte staan onder:

 • Zwarte thee   60 tot 80 mg theine
 • Oolong thee  40 tot 60 mg theine
 • Pu-ehr thee   40 tot 60 mg theine
 • Groene thee  30 tot 40 mg theine
 • Witte thee      20 tot 30 mg theine
 • Kruidenthee   0 tot 10  mg theine

Na een kopje thee zult u weinig merken van de werkingen van theïne. Dit omdat er te weinig theïne in thee zit. Als u systematisch veel thee drinkt verspreid over de gehele dag (ongeveer 6 keer 160 ML) zult u merken dat u minder momenten hebt gehad dat u vermoeid was (mentaal) die dag.

Geschiedenis van theïne

Sinds het stenen tijdperk maakt men gebruik van Cafeïne/theïne. Vroeger kauwde de mens al op zaden, schors of bladeren van bepaalde planten. De mensen wisten toen al dat door dit te doen vermoeidheid af nam, en dat dit het bewustzijn stimuleerde. Mensen kwamen er al snel achter dat je het zelfde effect kreeg als je de planten liet trekken in warm water, en vervolgens het aftreksel dronk.

Cafeïne werd pas in het begin van de achttiende eeuw (1819) door Friedrich Ferdinand Runge ontdekt Friedrich ferdinand runge was een Duitse chemicus. Echter dacht men toen dat Cafeïne en theïne twee aparte stoffen waren pas later in 1827 ontdekte Gerardus Johannes Mulder dat theïne en cafeïne twee gelijke stoffen zijn. Nog veel later begin negentiende eeuw werd de structuur van cafeïne en theïne in kaart gebracht door Hermann Emil Fischer. Hiervoor kreeg Hermann in 1902 de nobel prijs.

Theïne uit thee halen

Theïne is een stof die vrij komt bij het laten trekken van de bladeren van de thee plant genaamd camillia sinensis. Theïne is een stof die vrij komt in de eerste 30 seconden. Als je geen theïne in je thee wilt hebben dan kun je de bij de eerste keer opschenken het water na 30 seconden weggooien en daarna weer opschenken. In China noemt men dit het wassen van de thee.

Weetjes over Theïne

 • Theïne is een synoniem voor Cafeïne
 • Theïne uit thee wordt minder snel opgenomen in de bloedbaan dan Cafeïne uit koffie
 • Theïne komt vrij na 30 seconden
 • Molecuulformule van theïne is C8H10N4O2
 • Kook punt van theïne is 178 °C
 

2 gedachten over “Thee en theine

 1. Het artikel over theïne is aangepast bij het onderdeel “thee theine vrij maken”. Eerder werd vermeld dat de theïne in de eerste twee minuten vrij komt, dit is veranderd naar de eerste 30 seconden. In China noemt men dit het wasssen van de thee. Daar zul je ook zien dat ze altijd direct naar het opgieten het water de eerste keer direct weer weggooien. Met dank aan @Elizabeth

 2. Theine en het menselijk lichaam:
  – teanine en amino acid: Amino acid is in het nedelands aminozuur. Een aminozuur is een molecuul met een aminogroep en een zuurgroep(carboxyl). Teanine is dus een aminozuur, zoals er nog vele andere aminozuren zijn. Ieder eiwit is opgebouwd uit aminozuren. Ze zitten dus in alles wat leeft of gellefd heeft. Dat aminozuur alleen teruggevonden wordt in thee is dus onzin.

Reacties zijn gesloten.