Thee & horeca

Artikelen > Thee & horeca

Thee was de afgelopen tijd een behoorlijk ondergeschoven kindje in de horeca in Europa. Natuurlijk heb je her en der wel bekende theehuizen en er zijn ook wel enkele restaurants die op eigen initiatief of uit eigen theeliefhebberij een goede en uitgebreide theekaart aanbieden maar zeker niet op grote schaal in de Horeca. Dit was in 1800 wel anders toen thee net geïntroduceerd was in Engeland en er overal theehuizen werden opgericht. Op een gegeven moment was thee zelfs zo populair dat drie kwart van de bierbrouwerijen failliet gingen.

Thee in de Horeca op dit moment

Als je thee in het gemiddelde restaurant of hotel besteld krijg je een glas lauw water en als je geluk hebt warm water. Hierbij krijg je dan een theezakje van het merk Pickwick of id=”374″ type=”post”]Lipton en in de betere gelegenheden mag je vaak ook nog kiezen uit de bekende theedoos. Heel af en toe heb je geluk en kom je in een gelegenheid waar ze wat meer moeite hebben gedaan en is er een theekaart met betere merken zoals Dilmah en Revolution tea of zelfs losse thee. Maar over het algemeen zie je nog te vaak dat er geen aandacht besteed wordt aan de theekaart. Helaas, want het is echt een gemiste kans en je zou er veel gasten een groot plezier mee doen.

Wat vooral verbazingwekkend is is dat zelfs de top restaurants het vaak al niet veel beter doen. Terwijl die zich er toch op richten om het een gast van het begin tot het eind naar de zin te maken en ze te laten genieten van heerlijke smaken en ambiance. En dan doen ze alles goed, alles tot in de puntjes verzorgd tot het moment waarop de gast nog een heerlijk kopje thee wil bestellen.

De thee trend voor de aankomende tijd

Gelukkig begint daar nu snel verandering in te komen. Anno 2010 werd er door de Horeca al meer aandacht besteed aan thee in het algemeen en de theekaart en deze trend blijkt zich ook in grote mate door te zetten in 2011. Een conclusie van de Horecava 2011, de grootste Horeca vakbeurs van Nederland was “Wijn is uit was en thee is in”. Momenteel richten steeds meer top restaurants zich op een goed samengestelde en vaak uitgebreide theekaart. Thee is namelijk net als wijn een drank met veel lagen die perfect te combineren is bij de verschillende gerechten.

Samen met deze trend zie je ook de trend dat er steeds meer Horeca mensen zich specialiseren in thee, en thee in combinatie met spijzen. Dit nieuwe vak wordt “Thee sommelier” genoemd. Hier kun je meer lezen over thee sommeliers.