Twinings

Artikelen > Thee merken > Twinings

Als je het over de thee geschiedenis van Engeland hebt dan heb je het over de familie Twining die onlosmakelijk verbonden is met thee in Engeland. Twinings is een Brits thee en koffie bedrijf, vooral bekend van Earl Grey thee. In 1706 was Twinings op initiatief van Thomas Twining, een van de eerste thee bedrijven die het thee drinken introduceerde in Engeland.

Over Thomas Twining

Thomas Twining werd geboren in 1675 in Gloucestershire en was de oprichter van het merk “Twining”. Thomas Twining verhuisde in 1684 naar Londen hij volgde zijn vaders voetsporen en werd wever. Niet veel later na zijn carrière als wever ging hij werken voor de The East India Company voor een koopman genaamd Thomas D’Aeth. Een aantal jaren later starte Thomas Twining in 1706 een coffee/tea house genaamd” Tom’s coffee house in Deverauxcourt in London. Dit was de eerste bekende tearoom van Engeland, gevestigd op 216 Strand in Londen. Dit adres is tegenwoordig nog steeds in gebruik en eigendom van Twining. Deverauxcourt ligt in de buurt van St Clements Danes Church, toen de tijd het hart van de juridische wijk.

Thomas Twining had een goede locatie gekozen voor zijn coffee/tea house aan Deverauxcourt want in deze buurt kwamen veel advocaten, artsen, intellectuelen, politici en andere vooraanstaande figuren. Toen Thomas Twinning zijn coffee/tea house starte begon hij niet direct met het verkopen van thee, dit gebeurde later in het zelfde jaar dat het coffee/tea house geopend werd.

Pas toen thee in Engeland geïntroduceerd werd begon ook Thomas Twining met het schenken van thee in zijn coffee/tea house. En dit was een goede keuze bleek later want al snel overtrof de verkoop van thee die van koffie en niet veel later stopte hij met de verkoop van koffie en ging over op het schenken van thee. Hij schonk thee van onder andere namen als Bohea, Pekoe, Imperiale, Congow, Green tea, Gunpowder en Hyson. De oprichter van Twinings, Thomas Twining overleed in 1741.

Twinings na 1741

Nadat Thomas Twining was overleden in 1741 nam zijn zoon Daniel Twining het familie bedrijf over. In 1734 verkocht Thomas Twinings bijna alleen nog maar thee en vlak voor zijn dood had Thomas Twining al een groot aantal belangrijke klanten geworven.

Daniel Twining kon zich dus volledig concentreren op de verkoop van thee. Daniel Twining begon met het exporteren van thee van Twining naar Amerika. Later nam de vrouw van Daniel Twining, Mary het stokje over. Nadat Mary overleden was nam de zoon van Mary, Richard Twining het over in 1771. Na Richard Twining nam zijn dochter, Elizabeth Twining het bedrijf over. Elizabeth Twining stierf in 1889 en daarna viel het bedrijf Twining uiteindelijk in handen van de Associated British Foods, dit gebeurde in 1964.

Over het bedrijf Twinings

Twinings is meer dan 300 jaar oud en is een van de grootste en oudste thee bedrijven op de wereld. Twinings verkoopt thee in meer dan 44 verschillende landen. Begin 1749 kreeg Twinings vele belangrijke klanten zoals de aartsbisschop van Canterbury en ook de gouverneur van Boston.

In 1837 wees Queen Victoria Twinings aan als de eerste hofleverancier voor thee voor haar huishouden. Vanaf toen gingen de zaken alleen maar beter. Twinings opende een winkel in het business district van Londen en opende een winkel in Parijs en later nog vele meer in Frankrijk.

Ook begon Twinings in 1892 met het ontwikkelen van de nu nog steeds bekende breakfast blends zoals Irish breakfast en Ceylon blends. Ongeveer rond 1830 was Twinings al begonnen met het vermarkten van de nu nog populaire Earl Grey thee. Rond 1940 kwamen de eerste Twinings theezakjes op de markt. Weer later in 1980 verscheen Ice tea van Twinings op de markt. Het logo van Twining die ontworpen is in 1787, is een van ’s werelds oudste en veel gebruikte logo’s. Twinings is sinds 1964 in handen van Associated British Foods.

Tip: Wil je meer lezen over Twinning dan is het boek “Twinnings, two hunderd and fifty years of tea and coffee” een aanrader.