Oolong thee zetten

Artikelen > Thee zetten > Oolong thee zetten

Door het productieproces zit Oolong thee tussen zwarte en groene thee in. Oolong thee wordt namelijk in de meeste gevallen half gefermenteerd. Hierdoor bevat Oolong thee een stuk minder theïne als andere theesoorten. Oolong thee is een aparte theesoort, zo ook de smaak van Oolong thee. De smaak is misschien wel het best te omschrijven als vol, zacht en houtachtig. Het is een thee die niet snel bitter wordt. Maar als Oolong thee te lang trekt kan ook Oolong thee een zeer nare bittere smaak krijgen.

Het is belangrijk dat de Oolong thee bladeren de ruimte krijgen om zich te ontvouwen. Aangezien het volume van de bladeren zich al snel verdrievoudigd. Als de bladeren te dicht op elkaar zitten ontwikkeld de aroma zich niet. Oolong thee kan op vrijwel elk tijdstip van de dag gedronken worden. De perfecte Oolong thee trek tijd is rond de 6 tot 8 minuten met uitzondering van de gongfu cha. De beste thee temperatuur voor het laten trekken van de Oolong thee is 80 tot 90 graden het liefst zo dicht mogelijk bij de 90 graden. De beste drink temperatuur is rond de 75 graden Celsius. Dus als het water klaar is met koken kun je het gerust 4 tot 8 minuten laten staan voordat je het in schenkt. Vervolgens 6 tot 8 minuten wachten en je hebt een heerlijk gezond kopje Oolong thee.

Informatie voor het zetten van Oolong thee

 • Trek temperatuur: 80/90 °C
 • Trek tijd: 6/8 min
 • Drink temperatuur: 75 °C

Let op! Deze zet informatie geldt niet voor elke Oolong thee.

Tips

 • Gebruik geen thee ei of thee lepel voor het zetten van Oolong thee maar gebruik liever een thee instrument die meer ruimte geeft aan de thee bladeren.
 • Altijd even vragen naar de beste zet methode (trek tijd, temperatuur en drink temperatuur) voor de thee die je
  koopt bij de thee handelaar. Aangezien elke thee melange/soort anders
  is, en dus ook anders gezet moet worden.

Hoeveelheid

 • 200 ML = 2 gram losse thee
 • 160 ML = 1,9 gram losse thee