Witte thee zetten

Artikelen > Thee zetten > Witte thee zetten

Als u witte thee gaat zetten moet u er op rekenen dat dit makkelijk 8 tot 15 minuten kan duren. Er zijn vele witte theesoorten en allemaal hebben ze een andere smaak en dus ook een andere behandeling nodig. Dit maakt het zetten van witte thee soms ingewikkeld. De meeste witte theesoorten moeten ongeveer 8 tot soms 15 minuten trekken.

Bij het zetten van witte thee moet u de kleur en de geur goed in de gaten houden. De kleur moet niet te donker zijn maar vooral ook niet te licht, het liefst perfect in balans. Witte thee is een zachte thee en wordt dus niet snel bitter. Echter kan witte thee als u hem te kort laat trekken wel smaakloos en slap smaken. Witte thee heeft de ruimte nodig om zich te ontvouwen zodat deze sneller trekt en voller van smaak is. Ook kunnen de bladeren dan al hum smaak, kleur en geuren afgeven aan het warme water.

Witte thee kan het best uit een doorzichtig glazen kopje gedronken worden. Verder trekt witte thee het best in een water temperatuur van 70 tot 80 graden, het liefst zo dicht mogelijk bij de 80 graden. De beste drink temperatuur van witte thee is ongeveer 60 tot 70 graden tussen lauw en warm in.

Smaak, geur en kleur witte thee

Er bestaat niet zo iets als een perfect kopje witte thee. Een goed kopje witte thee bestaat echter wel. Dit kopje witte thee heeft een zachte en verfrissende smaak die je slechts kort proeft, en dan weer langzaam vertrekt. Witte theesoorten hebben een licht gele kleur. En een subtiele en zachte smaak. Witte thee kan tot wel drie keer opnieuw opgeschonken worden. Witte thee heeft een frisse, zachte en bloemige geur.

Informatie voor het zetten van witte thee

 • Trek temperatuur: 70/80 °C
 • Trek tijd: 8/15 min
 • Drink temperatuur: 60°C

Let op! Deze informatie geldt niet voor elke witte thee.

Tips voor het zetten van witte thee

 • De kleur van witte thee verteld een boel over de smaak/aroma van witte thee. Hoe donkerder de kleur hoe voller en in sommige gevallen hoe bitterder de smaak. Hoe lichter de kleur hoe lichter de smaak. De uitdaging zit hem in het zoeken van de balans.
 • Maak de randen en het binnenste gedeelte van het kopje eerst nat met warm water.
 • Altijd even vragen naar de beste zet methode (trek tijd, temperatuur en drink temperatuur) voor de thee die je
  koopt bij de thee handelaar. Aangezien elke thee melange/soort anders
  is en dus ook anders gezet moet worden.
 • Wilt u het water sneller af laten koelen giet het dan over in een koude
  theepot of theeglas. Hierdoor daalt de water temperatuur direct met
  minstens 15 graden.

Hoeveelheid witte thee?

 • 200 ML = 2 gram    losse thee
 • 160 ML = 1,9 gram losse thee