Zwarte thee zetten

Artikelen > Thee zetten > Zwarte thee zetten

Zwarte thee zetten is helemaal niet ingewikkeld. Zwarte thee is een aangename en simpele theesoort om te zetten. U kunt zwarten thee (Indien zwarte thee goed bewaard wordt) tot drie jaar bewaren. Zwarte thee is meestal een fijne theesoort waardoor u zwarte theesoorten makkelijk in een thee lepel of thee ei kan doen van welk formaat dan ook. Zorg ervoor dat bij het zetten van zwarte thee de zwarte thee bladeren de ruimte krijgen omzich te ontvouwen. Dit is belangrijk, want zodoende kunnen de bladeren hum smaak, kleur en geur afgeven aan het warme water.

Zwarte thee is een veelzijdige theesoort. Zwarte thee wordt dan ook op verschillende manieren gezet. Zo kan zwarte thee goed gedronken worden in combinatie met melk en suiker. Ook kan zwarte thee makkelijk gemengd worden met kleine stukjes fruit waardoor zwarte thee een gearomatiseerde theesoort wordt. Gearomatiseerde zwarte theesoorten hebben meestal een zoetere en fruitgere smaak. Verder wordt zwarte thee erg vaak gemengd met andere theesoorten. Hierdoor ontstaan thee melanges.

Het zetten van zwarte thee hoeft niet ingewikkeld te zijn. Echter zijn er voor het zetten van zwarte thee wel een aantal richtlijnen en tips die u kan toepassen om een lekker kopje zwarte thee te zetten. Het zetten van zwarte thee begint met het aan de kook brengen van water. U kunt prima gebruik maken van kraan water. Het meeste kraan water in Nederland is van goeie kwaliteit voor het zetten van thee. Echter is bronwater beter dit vanwege de zachtheid van het water.

Als het water is uit gekookt kunt u het water het best zo’n 1 tot 2 minuten laten staan tot dat het is afgekoeld naar een temperatuur van 95 tot 90 graden.

Als het water gekookt is en de thee instrumenten gevuld zijn met losse zwarte thee kunt u het water inschenken. Geef de zwarte thee 3 tot 4 minuten de tijd om te laten trekken, en geniet rustig van uw kopje zwarte thee. Zwarte theesoorten hebben een donkerrode kleur en een volle en soms houtachtige smaak. De meeste zwarte theesoorten kunnen maar een tot twee keer opgeschonken worden.

Informatie voor het zetten van zwarte thee

 • Trek temperatuur: 90/95 °C
 • Trek tijd: 3/4 min
 • Drink temperatuur: 70/80 °C

Let op! Deze zet informatie geldt niet voor elke zwarte thee.

Tips voor het zetten van zwarte thee

 • Maak het binnenste gedeelte en de randen van het thee kopje eerst een beetje nat met warm water.
 • Zwarte thee kan het best geserveerd worden in een porseleinen kopje met een witte bode.
 • Altijd even vragen naar de beste zet methodes (trek tijd, temperatuur en drink temperatuur) voor de thee die u
  koopt bij de thee handelaar. Aangezien elke thee melange/soort anders
  is en dus ook anders gezet kan worden.
 • Wilt u het water sneller af laten koelen giet het dan over in een koude
  theepot of theeglas. Hierdoor daalt de water temperatuur direct met
  minstens 15 graden.

Hoeveelheid zwarte thee?

 • 200 ML = 2 gram losse thee
 • 160 ML = 1,9 gram losse thee

Subartikelen