Darjeeling thee zetten

Artikelen > Thee zetten > Zwarte thee zetten > Darjeeling thee zetten

Darjeeling thee valt onder de zwarte theesoorten. Dit betekend echter niet dat Darjeeling thee de zelfde zet regels heeft als alle andere zwarte theesoorten. Darjeeling thee staat erom bekend een krachtige en geurige thee te zijn. Echter verschilt dit sterk per seizoen. Vandaar dat ik de zet regels van Darjeeling thee per seizoen behandel. Er zijn 3 verschillende pluk seizoenen. Elk seizoen is anders dit heeft ook invloed op de Darjeeling thee zelf.

Februari tot november (First flush)

Darjeeling thee die uit het first flush seizoen komt is meestal de beste darjeeling thee. De bladeren die voor de first flush darjeeling thee gebruikt worden hebben een groener uitelijk als de bladeren uit de andere twee seizoenen. De first flush darjeeling thee staat erom bekend een goeie afdronk te hebben. Verder heeft de first flush darjeeling thee meestal een gele kleur. De perfecte trek tijd voor de first flush darjeeling is rond de 3 minuten. Het is een thee met een volle smaak.

Maart tot midden april (Second flush)

De second flush darjeeling is een andere darjeeling als de first flush darjeeling. Dit zul je al snel zien door de kleur van de bladeren, de second flush darjeeling bladeren zijn namelijk een stuk bruiner. Verder is de kleur van de darjeeling second flush ook een stuk donkerder. De second flush darjeeling wordt gewaardeerd om zijn ronde smaak. De beste trek tijd is rond de 4 minuten.

Mei tot er met juni (Spring flush)

De Spring flush darjeeling thee is een stuk anders als de first flush en second flush. Het is een zachtere darjeeling met een fruitigere smaak. De smaak is het beste te omschrijven als perzik of soms hazelnoot achtig. De perfecte trek tijd is rond de 4 tot 5 minuten.

Darjeeling thee in het algemeen

Darjeeling thee trekt het beste op een water temperatuur van ongeveer 90 graden Celcius. De beste drink temperatuur van Darjeeling thee is tussen de 60 en 80 graden het liefst zo dicht mogelijk bij de 80 in de buurt. De trek tijd licht tussen de 3-5 minuten.

Tips

 • Darjeeling thee kan het best gedronken worden uit een porseleinen kopje met witte bodem.
 • Altijd even vragen naar de beste zet methode (trek tijd, temperatuur en drink temperatuur) voor de thee die je
  koopt bij de thee handelaar. Aangezien elke thee melange/soort anders is, en dus ook anders gezet moet worden.

Hoeveelheid

 • 200 ML = 2 gram losse thee
 • 160 ML = 1,9 gram losse thee
 

3 reacties op “Darjeeling thee zetten”

   1. Ik heb de first flush gekocht een heerlijke thee met een beetje amandel smaak.
    Ik was benieuwd wat deze smaak nog kan verrijken. Zoals citoen bij Earl Grey.
    Misschien is deze thee iets voor bij de lunch, maar waar moet de lunch uit bestaan?

Reacties zijn gesloten.