Thee algemeen

Artikelen > Thee algemeen

Thee is een al eeuwen oude drank oorspronkelijk uit China. In China wordt thee ook wel chá genoemd. Thee is een warme aromatische drank die getrokken wordt van de meestal gedroogde bladeren en knoppen van de thee plant.  In het Latijns genaamd de Camellia sinensis.  Het aftreksel van de bladeren van de Camellia sinensis noemt men dus thee. Dit aftreksel kan gedronken worden.

Wat is thee?

Thee is een veelzijdige gezonde maar vooral lekkere en ontspannende warme drank die geschikt is voor jong en oud. Verder antwoord op de vraag wat is thee? Wanneer men objectief kijkt, zou dit kunnen zijn: een in water opgelost aftreksel van de bladeren van de Camellia sinensis.  Een eenduidig antwoord op de vraag wat is thee is er niet.

Thee in China

Voordat thee in Europa werd geïntroduceerd werd het op verschillende manieren geconsumeerd in China. Zo werden de thee bladeren van de Camellia sinensis ook wel in de soep gedaan of werd er gewoon weg op gekauwd. Later werden de thee bladeren gemalen tot poeder. Pas hierna werd thee in China gedronken zoals het tegenwoordig ook in Europa gedronken wordt. Namelijk gewoon warm uit een kopje van glas, porselein of in China vaak uit aardewerk.

Thee aromatiseren

De bladeren van de Camellia sinensis en/of knoppen worden vaak gemengd met kruiden, specerijen, bloemen, gedroogde stukjes fruit of de etherische olie hiervan. Dit heet aromatiseren. De gearomatiseerde thee bladeren worden vaak in zogenaamde theezakjes aangeboden maar kunnen ook in losse vorm gekocht worden. Net zoals niet gearomatiseerde theesoorten.

Thee poeder

Thee poeder? Jazeker thee wordt nog steeds veel in poeder vorm gedronken zoals Matcha. Dit veelal in landen zoals Japan. In Europa kent men thee sinds de 17 de eeuw. thee is eigenlijk niet meer weg te denken. Iedereen kent of drinkt wel thee. Het wordt op verschillende momenten gedronken en tijdens allemaal verschillende situaties. Op het werk, thuis of na het eten. In sommige huizen is het product thee niet meer weg te denken. Je kan het op allerlei momenten drinken, en thee is nog gezond ook.

Theesoorten

Het soort thee is afhankelijk van de manier waarop de thee bladeren geplukt en bewerkt worden. Deze verschillende theesoorten kunnen met elkaar gemengd worden, hierdoor ontstaan er verschillende melanges (blends). Ook kunnen theesoorten gemend worden met verschillende kruiden, specerijen, bloemen en/of stukjes fruit, hierdoor ontstaan gearomatiseerde theesoorten. Alle theesoorten, behalve  kruiden theesoorten, zijn afkomstig van de theeplant de Camellia sinensis of een van de afgeleide van deze plant zoals de Camellia assamica & amellia assamica subspecies lasiocalyx.

De theeplant

De theeplant, in het Latijns genaamd Camellia sinensis komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azie. Hier groeit en bloeit de theeplant al eeuwen lang in de wilde natuur. De theeplant kan tot wel vijf meter hoog worden en groeit het beste in een vochtig tropisch of subtropisch klimaat.

Zelf thee maken en/of verbouwen?

Het is mogelijk om zelf thee thuis te verbouwen, er zijn adressen in Nederland die theeplanten verkopen.

Lees hier alles over het zelf maken van thee

Thee wordt over de hele wereld gedronken

Thee is een internationale drank en wordt al eeuwen wereldwijd gedronken in vele verschillende landen. Het woord thee heeft overal dezelfde betekenis maar wordt in sommige landen anders uitgesproken.

Bekijk hier een lijst van thee over de hele wereld

Thee en Gezondheid

Thee is een warme drank die rijk is aan vele gezonde voedingswaarde. Waaronder antioxidanten, flavonoïden en theanine. Ook bevat thee theïne een stof die een opwekkende werking heeft op het menselijk lichaam. Thee wordt ook gebruikt ter ondersteuning bij het afvallen. Populair hierbij is de groene theesoort maar ook bijvoorbeeld Pu-erh. Bij de zwangerschap mag ook thee gedronken worden maar hierbij dient wel opgepast te worden. Een goede thee voor tijdens de zwangerschap is Rooibos kruidenthee.

Imago van thee

De reden, tijd en plaats om thee te drinken verschillen per cultuur en per persoon. Maar een aardige omschrijving van het imago van thee is de volgende: Thee heeft een imago van een drank voor fijnzinnige levensgenieters met een grote voorliefde en interesse voor alles wat met cultuur te maken heeft. Een theeliefhebber geeft met het drinken van thee aan dat hij of zij houdt van smaaknuances en de kunst van een filosofische vrijetijdsbesteding verstaat.