Biologische thee

Artikelen > Thee algemeen > Biologische thee

Biologische thee wordt de laatste decennia steeds meer verbouwd, verkocht en gedronken. Alleen waar en hoe wordt deze biologische thee verbouwd en wat zijn de voor en nadelen hiervan? En wat is biologische thee nou precies?

Wat is Biologische thee?

Biologische thee wordt gemaakt van id=”125″ type=”post”]theeplanten die verbouwd worden zonder gebruik van chemische kunstmest of chemisch/synthetisch bestrijdingsmiddelen. In plaats hiervan maken de thee boeren gebruik van mest van snoeisel, koemest en boombladeren. Biologische thee wordt ook wel organische thee genoemd. De laatste decennia is er steeds meer biologische thee in omloop. Dit omdat er een algehele beweging naar biologische teeltmethodes is begonnen in verschillende id=”137″ type=”post”]thee landen.

De voor en nadelen van biologische thee

Er worden nog altijd veel theeplanten verbouwd met gebruik van chemische kunstmest of bestrijdingsmiddelen. Dit om aan de grote vraag te voldoen. Door het gebruik van kunstmest en andere middelen groeien theeplanten sneller. Hierdoor kunnen er meer thee bladeren geoogst worden. Het verbouwden van biologische thee is veel arbeidsintensiever en vereist veel meer tijd.

Ook levert het verbouwen van biologische thee op jaar basis veel minder thee op. Dit alles heeft een prijs stijging van biologische thee als gevolg. Het verschil in wat betreft smaak, geur en stoffen tussen niet biologische thee en biologische thee is groot.

Het verbouwen van niet biologische thee heeft veel nadelen voor zowel de drinker als de thee boer als de flora en fauna van het thee gebied zelf.

Nadelen van niet biologische thee:

  1. Theeplanten gaan jonger dood.
  2. Bodem waarop de theeplanten groeien wordt minder voedzaam.
  3. Thee plukkers kommen in aanraking met chemische bestrijdingsmiddelen.
  4. Thee bevat kleine resten van chemische middelen.

Op langer termijn zijn er geen voordelen aan niet biologische thee verbouwen. Op korte termijn echter wel. Het verbouwen van niet biologische thee levert veel meer thee op, en de thee planten groeien veel sneller.

Het verschil in kleur, smaak en geur

Biologische thee is vrij van toegevoegde kleur, geur en smaakstoffen. Hierdoor behouden de thee bladeren hun oorspronkelijke kleur, smaak en geur. Niet biologische id=”176″ type=”post”]theesoorten zijn vaak uit balans wat betreft geur en smaak de geur van niet biologische theesoorten overheerst veel meer als bij biologische theesoorten. Ook is het aftreksel van niet biologische theesoorten vaak donkerder als bij biologische theesoorten. Niet biologische theesoorten geven kleur en smaak stoffen veel sneller af aan het warme water waardoor de thee sneller trekt.

Waar wordt biologische thee verbouwd?

Biologische thee wordt overal over de wereld verbouwd. Vrijwel elk id=”137″ type=”post”]theeland verbouwd biologische thee (biologische thee wordt over het algemeen steeds meer verbouwd). Echter verbouwd ook elk theeland niet biologische thee. id=”251″ type=”post”]China, id=”253″ type=”post”]India en id=”249″ type=”post”]Sri-Lanka Zijn de kop lopers in wat betreft het verbouwen van biologische thee.Indonesië en Kenia verbouwen veel niet biologische thee, maar ook biologische thee. Vooral Indonesië die voornamelijk thee produceert van lage kwaliteit bestemd voor de de bekende thee zakjes verbouwd veel niet biologische thee.

Biologische thee kopen

Bij het kopen van biologische thee zijn er een aantal dingen waar u op kan letten. Let altijd op bij wie u thee koopt. Biologische theesoorten in winkels zijn altijd voorzien van een keurmerk op de verpakking zoals het EKO keurmerk:

Staat het EKO keurmerk er niet op? Dan kunt u natuurlijk altijd even vragen. Ook kunt u altijd biologische thee kopen van bekende merken zoals Max Havelaar hierbij bent u gegarandeerd van biologische thee.