High tea (Afternoon tea)

Artikelen > Thee algemeen > High tea (Afternoon tea)

Wat is een high tea? Een High tea is een populair gebruik in o.a. Nederland waarbij thee wordt gedronken met vrienden en/of familie onder het genot van lekkere hapjes. Hotels en restaurants noemen een High tea ook wel een aangeklede thee of thee complèt. De term high tea gebruiken wij voor een tea party die op vele manieren lijkt op een afternoon Tea in Engeland. Officieel wordt een high tea in Engeland gehouden tussen 17:00 en 18:00 uur en de afternoon tea wordt in Engeland gehouden van 16:00 tot 17:00 uur.

In Engeland, Schotland en Ierland verstaan ze iets anders onder een high tea dan wij in Europa. Een high tea, ook wel meat tea of eating tea genoemd is een maaltijd die tussen 17:00 en 18:00 genuttigd wordt voordat de zon ondergaat, meestal met witte bonen en tomatensaus op witbrood met worstjes, kaasjes, eieren en chips. High tea’s worden voornamelijk gehouden op het platteland en onder de arbeiders van Engeland, Schotland en Ierland. Wat wij in Europa een high tea noemen is dus eigenlijk een afternoon tea.

Wat is een high tea (afternoon tea)

Een high tea oftewel een afternoon tea is een typisch Engels gebruik. Een afternoon tea, in Nederland high tea genoemd is een lichte maaltijd die tussen 16:00 en 17:00 genuttigd wordt met sterk gezette, meestal zwarte thee. Ook worden er bij een high tea (afternoon tea) verschillende typische zoete maar ook hartige hapjes gegeten. Verder zijn er vaak verschillende gebakjes en cakes aanwezig bij een High tea (afternoon tea).

High tea hapjes

 • Scones (vaak met boter of jam)
 • Gember koekjes
 • Sandwiches

High tea (afternoon tea) is een van oorsprong Engelse maaltijd die veelal door de welvarende Engelse vrouwen en de Nouveau riche genuttigd werd in het zuiden van Engeland. Later eind 1900 werden high tea’s (afternoon tea’s) ook gebruikelijk onder mannen, die tea party´s hielden in verschillende clubs die niet toegankelijk waren voor vrouwen. Hier werd dan onder het genot van een borrel, koffie of thee gediscussieerd. Langzamerhand verspreide de High tea (afternoon tea) zich door heel Engeland onder de welvarende Engelse vrouwen en mannen. Nog veel later, rond 1930 werd de high tea (afternoon tea) ook gebruikelijk voor de armere bevolking van Engeland.

Geschiedenis High tea (afternoon tea)

De 7e hertogin van Bedford, genaamd Anna Maria Russell (1783 – 1857), Duchess of Bedford dronk graag thee, zoals vele hertoginnen en andere welvarende vrouwen in 1800. Het eten werd in die tijd pas geserveerd om half negen. Het verhaal gaat dat Anna erg van eten hield en al veel eerder honger kreeg. In 1840 begon zij in geheim met het eten van een lichte maaltijd rond 4 uur met brood, boter, koekjes, cakejes en natuurlijk thee.

Anna deed dit in het geheim omdat ze bang was dat deze gewoonte afgekeurd zou worden en zij belachelijk gemaakt zou worden. Maar uiteindelijk kwamen andere mensen hier natuurlijk achter. Waaronder Queen Victoria, een zeer goeie vriendin van Anna, die in plaats van het af te keuren haar gewoonte overnam. Ook andere mensen gingen deze gewoonte in plaats van af te keuren (waar Anna bang voor was) over te nemen, een nieuwe Engelse traditie was geboren.

Uiteindelijk sloeg het idee over naar andere lagen van de bevolking. Eind 1800 opende verschillende koffie huizen hun deuren, in deze koffie huizen werd ook thee geschonken. Een van deze koffie huizen was de Golden Lion, een van de populairste koffie huizen in Engeland.

Theeën, gedronken op een high tea (afternoon tea)

Bij een high tea (afternoon tea) worden vaak twee tot wel drie verschillende theesoorten geserveerd, met een voorkeur voor zwart. Bij een echte traditionele high tea (afternoon tea) worden er natuurlijk verschillende typische Engelse thee melanges (tea blends) gedronken. Melk en Suiker zijn altijd vertegenwoordigd op tafel, en worden vaak in overvloed in de thee gedaan. Naast deze typische Engelse thee melanges zijn er ook andere theesoorten die voorbij komen op een high tea (afternoon tea) en natuurlijk altijd bij elke high tea (afternoon tea) een Orange Pekoe, zwarte theesoort.

Typische Engelse thee melanges

 1. Prince of Wales
 2. Earl grey
 3. Ceylon Breakfast
 4. Queen Mary
 5. Russian Caravan

Andere populaire high tea theeën

 1. Thee uit id=”247″ type=”post”]Darjeeling (verschillende flushes, van first flush tot second flush)
 2. Thee uit id=”1604″ type=”post”]Assam ( id=”253″ type=”post”]India)
 3. Jasmijnthee
 4. id=”180″ type=”post”]Zwarte thee uit Yunnan
 5. Keemun uit China
 6. Lapsang souchong

Wat wordt er gegeten op een high tea (afternoon tea)

Eten is belangrijk bij een high tea (afternoon tea). Bij een traditionele Engelse high tea (afternoon tea) zijn er drie dingen die niet mogen ontbreken:

 • id=”2355″ type=”post”]Scones
 • Sandwiches
 • Brood met boter

Verschillende cakejes en koekjes en hartige lekkernijen zijn een goeie toevoeging bij een traditionele Engelse high tea (afternoon tea) ook ijs, Custard en pudding kunnen bij een high tea (afternoon tea) geserveerd worden.

High tea (afternoon tea) in Nederland

In Nederland worden er steeds meer high tea’s georganiseerd. Dit mede door restaurants en andere bedrijven en horeca ondernemingen. Het wordt in Nederland steeds populairder om zelf een high tea (afternoon tea) te organiseren.

Er verschijnen steeds meer zogenaamde thee boerderijen met thee tuinen in Nederland. Hier kunt u rustig genieten van een verzorgde high tea op het platteland, in de natuur. Wij hebben de locaties hier voor u op een rijtje gezet.

High tea (afternoon tea) tegenwoordig

Tegenwoordig worden high tea’s (afternoon tea’s) niet meer alleen in id=”145″ type=”post”]Engeland gehouden, maar ook veel in Europa. Er worden meer theesoorten gedronken afkomstig van vele verschillende landen. Vaak zijn er bij een high tea (afternoon tea) van tegenwoordig ook meer dan drie theesoorten aanwezig.

Ook het id=”2349″ type=”post”]eten bij een high tea (afternoon tea) van tegenwoordig is anders, zo wordt er tegenwoordig veel chocola, taart en koekjes gegeten bij een high tea (afternoon tea). High tea’s (afternoon tea’s) worden steeds vaker buiten de deur genuttigd. En ook de traditionele high tea (afternoon tea) tijd wordt niet meer altijd aangehouden.

Echter wordt de traditionele high tea (afternoon tea) nog steeds veel uitgevoerd in Engeland. Buiten Engeland heeft elk land zijn eigen gewoontes wat betreft het houden van een high tea. Zo heeft elk land waar high tea’s (afternoon tea’s) gehouden worden zijn eigen tradionele eten en drinken.

Je eigen High tea

Voor het houden van je eigen High tea (Afternoon tea) zijn er een aantal aandachtspunten en richtlijnen. Ten eerste is het belangrijk de juiste thee te serveren aan familie of vrienden, niet iedereen heeft namelijk dezelfde smaak. Zorg er daarom altijd voor dat er verschillende id=”176″ type=”post”]theesoorten aanwezig zijn bij je eigen high tea, zodat uw gasten een keuze hebben.

Hetzelfde geld voor het eten op een high tea (afternoon tea). Zorg ervoor dat er verschillende id=”2349″ type=”post”]hapjes vertegenwoordigd zijn. Van alles wat, zoals cakejes, koekjes, broodjes met boter jam of ander beleg ook chocola en ijs zijn geschikt voor een high tea.

Ook is het leuk om aandacht te schenken aan de P van presentatie en de P van plaats op je eigen high tea. Zorg voor een goeie locatie voor het houden van je high tea (afternoon tea) en zorg ervoor dat deze locatie prettig is aangekleed, met bijvoorbeeld kaarsjes en servetje. Twee belangrijke uitgangspunten voor de high tea (afternoon tea) locatie zijn rust en en ruimte. U wilt uw high tea (afternoon tea) natuurlijk wel ongestoord kunnen houden en hiervoor voldoende ruimte hebben. En tot slot het belangrijkste ingrediënt van een high tea (afternoon tea) gezelligheid!

Bent u opzoek naar high tea recepten?

Wij hebben een selectie gemaakt van id=”2346″ type=”post”]high tea recepten voor hapjes zoals id=”2355″ type=”post”]scones, id=”2353″ type=”post”]muffins en id=”2351″ type=”post”]Crumpets en drankjes zoals id=”2363″ type=”post”]IJsthee, id=”2365″ type=”post”]thee punch en id=”2367″ type=”post”]thee fizz.

Wilt u meer lezen over High tea’s?

Ga dan naar MyHightea.nl of Highteasite.nl, dit zijn de high tea websites over alles wat met de high tea te maken heeft zoals high tea nieuws, nieuwtjes, arrangementen en recepten.