Het gebruik van theezakjes wordt vaak boven het gebruik van losse thee gekozen dit met name in westerse landen waaronder ook Nederland. Theezakjes zijn snel en gemakkelijk, daarnaast is er ook steeds meer keuze in verschillende smaken! Wat is nou eigenlijk het verschil tussen thee in theezakjes en gewone losse thee?
Het verschil
Over het algemeen zijn er een aantal grote verschillen tussen thee in theezakjes en losse thee. Een van de grootste en belangrijkste verschillen zit hem in de bewerking van het blad van de thee plant. Voor zowel thee in theezakjes als losse thee maakt men veelal gebruik van de bladeren van de thee plant (Camellia sinensis). Echter worden de bladeren die bestemt zijn voor in de theezakjes anders bewerkt dan die voor losse verkoop.
De CTC-methode
De theebladeren die in theezakjes terecht komen zijn vele malen fijner dan de theebladeren die voor de losse verkoop bestemd zijn. Theebladeren die in theezakjes zitten worden vaak (niet altijd) bewerkt volgens de zogenaamde CTC-methode of LTP-methode (beide lijken op elkaar).CTC betekend Cut, Tear and Crul, LTP staat voor Lawrie tea processor (Lawrie is de naam van de uitvinder). Theebladeren die volgens de CTC-methode machinaal in fabrieken worden bewerkt, worden veelal gebruik voor in theezakjes. Het is door de CTC-bewerkingsmethode dat de bladeren zo vermalen raken.
In vak jargon noemt men het resultaat van de CTC-methode (de vermalen bladeren) ook wel fannings oftewel gebroken kleine bladstukjes of gruis. In extreme gevallen spreken we ook wel van tea dust oftewel stoffige deeltjes die overschieten na het volledige sorterings- en ziftingsproces.
Gevolg van de CTC-methode is dat de bladeren doordat ze zo vermalen worden breken en hierdoor hun smaakmakende olien verliezen.
Wat smaakt beter?
Dit is natuurlijk een kwestie van smaak en de meningen zijn dan ook verdeeld. Grove losse theebladeren kunnen in de meeste gevallen bij de juiste bereiding zich veel beter ontvouwen in het water en zodoende hun smaak en geur veel beter afgeven aan het water.Omdat de theebladeren groter zijn laat men de theebladeren ook vaker langer trekken.
In theezakjes hebben de bladeren minder ruimte en zijn ze door de CTC-methode ook minder groot en berooft van hun smaakmakende olien, er is (doordat het blad veel minder groot is) minder tijd nodig voor de bereiding.
Het is niet zo dat thee in theezakjes per defenitie slechter is dan thee die bestemt is voor losse verkoop. Steeds meer merken kiezen voor onbewerkte vollere thebladeren voor in theezakjes en geven de thee in theezakjes ook steeds meer ruimte. Daarnaast worden er vaak etherische olien toegevoegd aan de thee bladeren die de smaak soms bevorderd. Voorbeelden van dit soort merken vind je hier.
De verschillen op een rij
- Losse thee wordt anders bewerkt dan thee in theezakjes en is veel grover.
- Thee in theezakjes is vaak volgens CTC-methode bewerkt waardoor thee in theezakjes veelal bestaat uit fannings en soms tea dust.
- Theezakjes bieden vaak minder ruimte aan de theebladeren om zich te ontvouwen.
- Aan thee in theezakjes worden vaak etherische olien toegevoegd om de smaak te bevorderen.
- Thee in theezakjes is sneller getrokken vanwege de omvang van het blad daarnaast zijn theezakjes gemakkelijker.