Thee vervoeren

Artikelen > Thee algemeen > Thee vervoeren

Losse thee wordt overal over de wereld gedronken. De losse thee die u gebruikt legt een lange reis af voordat u hem kan drinken. Alleen hoe ziet deze reis eruit? en hoe wordt de losse thee vervoerd? Op deze vragen vindt u hier antwoord.

De thee reis

Elke losse theesoort legt een andere reis af, de duur van de reis is daarom ook niet altijd het zelfde. De meeste losse theesoorten uit landen zoals id=”249″ type=”post”]Sri-lanka, id=”253″ type=”post”]India en id=”251″ type=”post”]China worden per boot vervoert, dit omdat dit de goedkoopste manier is.

Ook wordt er bij het vervoeren van losse thee gebruik gemaakt van voertuigen zoals vrachtwagens, deze worden meestal gebruikt op korte afstanden. De thee wordt opgeslagen in koude en donkere ruimtes. Deze ruimtes hebben meestal een temperatuur van 5 tot 10 graden.

Het inpakken

Losse thee wordt vandaag de dag veelal vervoerd in grote papieren zakken. Deze zakken zijn lichtdicht en luchtdicht de zakken worden in de meeste gevallen goed afgesloten. Er zijn  ook duurdere exclusievere theesoorten die ingepakt worden in houten kisten. Deze kisten zijn luchtdicht en speciaal gemaakt voor het vervoeren van thee. De theebladeren krijgen meer ruimte in de kisten waardoor de bladeren minder beschadigingen dan wanneer ze vervoerd worden in papieren zakken.

De geschiedenis van het inpakken en vervoeren

Rond 1610 verscheepte Nederland voor het eerst thee naar Europa. Dit deden ze in het begin vanaf Java maar later ook uit China. Het is niet duidelijk of Nederland de eerste was die thee importeerde. Aangezien Portugal ook in dezelfde tijd bezig was met het importeren van thee naar Europa. Maar een ding is wel zeker, het was een lange reis die 12 tot 15 maanden duurde.

Bijkomend probleem van de lange reis was dat de thee erg gevoelige is voor luchtvochtigheid en licht. Maar dit was nog niet eens het grootste probleem aangezien de meeste theesoorten het maar 12 maanden vol hielden. Als deze 12 maanden verstreken waren was de smaak/aroma van de thee zo goed als verdwenen. Of tenminste van veel mindere kwaliteit. Dit was alleen het geval als de bladeren niet al voor deze tijd waren weggerot.

De thee werd in die tijd en in sommige gevallen nu nog steeds in houten kisten vervoerd. De binnenkant van de kist was belegd met loden platen. De thee werd hardt op elkaar gestampt in de kisten zodat er zoveel mogelijk thee mee kon. Voordat de kist gesloten werd legde men aluminiumfolie over de thee zodat het zon licht niet bij de thee kon. Dit verpakkingsproces vond meestal plaats op de haven zelf waar de thee in de schepen werd geladen, klaar om vervoerd te worden naar Europa.