Er zijn twee soorten theeplanten de Camellia sinensis (Chinese theeplant) en – assamica (Indiase theeplant), beide lijken op elkaar alleen komen uit verschillende gebieden/landen. De Camellia sinensis en – assamica gedijen beide het het best in een warm en vochtig klimaat. De meest geschikte klimaten hebben een temperatuur van 10 tot 30 graden Celsius en een regen val van 200 tot 225 mm per maand.
De meeste theeplantages liggen op een hoogte van 350 tot wel 3.500 meter boven zeeniveau! De theeplant groeit tussen de brede gordel van 42° NB tot 29° ZB. De juiste combinatie van: regenval, warmte, vochtigheid en hoogte zorgt voor de benodigde langzame groei. Ook het aantal zonuren perdag speelt een belangrijke rol. Vijf uur perdag is voldoende. Hoe hoger de theeplant verbouwd wordt hoe beter dit is voor de aroma en geur van het theeblad, en uiteindelijk voor de thee zelf.
Oud chinees gezegde; superieure thee komt uit hoge bergen.
Camellia sinensis
Thee is een warme drank afkomstig uit China. Thee wordt getrokken van de bladeren van de theeplant, die soms Camellia sinensis of Camellia assamica genoemd wordt. Afhankelijk van soort. Sinensis betekend Chinees in het Latijns. Er zijn zes verschillende theesoorten waarvan de meest bekende zwarte en groene thee. Deze twee en de resterende vier theesoorten zijn allen afkomstig van de theeplant.
Herkomst, geschiedenis en kenmerken Camellia sinensis
De theeplant (Camellia sinensis) komt van oorsprong uit China. Vandaar de benaming Sinensis wat Latijns is voor Chinees. De Camellia sinensis is een groenblijvende (gehele jaar door groen) struik of kleine boom. De theeplant was al lang een bekende plant onder de Chinezen. Maar pas toen men deze plant voor thee ging gebruiken, leerde men meer over de Camellia sinensis.
De theeplant kan wel 20 meter hoog worden, vaak wordt de theeplant echter gesnoeid op 2 meter hoogte. De Camellia sinensis soort komt op grote schaal voor in China, Tibet en Japan. De Camellia sinensis is bestand tegen lage temperaturen. De Camellia sinensis kan wel achthonderd jaar lang thee bladeren blijven produceren! Deze theebladeren hebben meestal een lengte van 5 tot er met 15 cm en zijn 2 tot 5 cm breed. Naast theebladeren groeien er ook wit gele bloemetjes aan de Camellia sinensis.
Er is onenigheid over het feit of de benaming ’theeplant’ wel juist is. Van originele is de theeplant eigenlijk meer een boom met een stam en een stevige penwortel. Echter wordt de boom gesnoeid op struik formaat waardoor de vertakkingen lager plaats vinden en de theebladeren makkelijker geplukt kunnen worden. Boom, struik of plant? Niemand weet het, in de volksmond heeft men het in ieder geval altijd over ‘de theeplant’.
Camellia assamica
De Camellia assamicais het tropische neefje van de Camellia sinensis, en komt oorspronkelijk uit India. De bladeren van de Camellia assamica zijn ruwer en grover dan die van de Camellia sinensis en worden voornamelijk gebruikt voor bekende zwarte Indiase theesoorten zoals Darjeeling thee. De Camellia assamica is een wat wildere theeplant dan de Camellia sinensis. De Camellia assamica kan wel een hoogte van 20 meter bereiken. Met bladeren die variëren van 15 tot 35 cm. De Camellia assamica komt voornamelijk voor in landen met een tropisch klimaat. Daarnaast groeit de Camellia assamica ook op de uitlopers van de Himalaya.
In 1935 werd op het Internationaal Botanisch Congres besloten dat men met de Camellia sinensis de enige echte theeplant bedoelde en er geen verder verdeling in soorten was. Echter in 1962 kwam men hier weer van terug.
Camellia assamica subspecies lasiocalyx
Naast de twee hierbovenstaande officiële soorten onderscheid men ook nog de subsoort gnaamd de Camellia assamica subspecies lasiocalyx theeplant. Deze wordt voornamelijk gebruikt bij het kweken van kruisingen. De Camellia assamica subspecies lasiocalyx komt van oorsprong uit Cambodja en kan vijf meter hoog worden. De Camellia assamica subspecies lasiocalyx heeft donkergroene, glanzende leerachtige bladeren en tere kleine witte bloesems van circa 2,5 cm in doorsnee met vijf of zeven blaadjes.