Theezakjes

Artikelen > Thee algemeen > Theezakjes

Het theezakje is niet meer weg te denken uit het huishouden. Het theezakje is een uitvindingen waar ieder mens op aarde weleens gebruik van heeft gemaakt. Of op ze minst gezien heeft.

Wat is een theezakje?

Theezakje ook wel theebuiltje genoemd, is een afgesloten, meestal papieren zakje met hieraan een touwtje met aan het uiteinde een kartonnen label. Er zijn ook theezakjes zonder kartonnen label .

Normale theezakjes, gemaakt voor het zetten van id=”112″ type=”post”]thee in theekopjes hebben ongeveer ruimte voor 1,7 tot twee gram thee. Theezakjes gemaakt voor het zetten van thee in theepotten hebben ongeveer ruimte voor vier tot vijf gram thee.

Normale theezakjes gemaakt voor kopjes thee van 140 tot 200 milliliter hebben een gewicht van drie gram. Grotere theezakjes gemaakt voor theepotten hebben een gewicht van 5 tot 6 gram. De afmetingen en vormen van theezakjes verschillen.

Vormen van theezakjes

  • Piramide vorm
  • Ronde vorm
  • Rechthoekige vorm

Vrijwel alle theesoorten zijn verkrijgbaar in theezakjes. Er zijn theezakjes voor het gebruik van theepotten van een tot 1,3 liter. En theezakjes voor het gebruikt van theekopjes van 140 tot 200 milliliter.

Waar zijn theezakjes van gemaakt?

Theezakjes zijn meestal gemaakt van poreus papier, zijde of kunststof. De traditionele zakjes zijn over het algemeen vierkant en gemaakt van poreus papier van hout en plantaardige vezels (hetzelfde materiaal als voor koffiefilters).

Functie van theezakje

Theezakjes zijn gemaakt en ontworpen om thee gemakkelijk en goed te kunnen laten trekken in warm water. Zodra dit gedaan is kan het theezakje  gemakkelijk weggegooid worden.

Ook zorgt het zakje ervoor dat de gedroogde theebladeren niet in het water terecht komen maar in het zakje blijven. Nog een handig aspect van een theezakje is dat men zich geen zorgen hoeft te maken over de juiste hoeveelheid thee voor het zetten van thee.

Geschiedenis van het theezakje

Theezakjes verschenen voor het eerst op de markt rond 1904. De zakjes waren het idee van Thomas Sullivan. Thomas Sullivan was eigenaar van een thee en koffie winkel in New York. Hier verkocht Thomas Sullivan al jaren thee. In 1904 steeg de prijs van tinnen blikken aanzienlijk.

Hierop besloot Thomas Sullivan te anticiperen. Hij stuurde kleine hoeveelheden thee in kleine zijden zakjes naar zijn klanten. Dit in plaats van tinnen blikken. Tot verbazing van Thomas Sullivan hadden de klanten niet door dat ze de thee uit het zakje moesten halen.

In plaats hiervan deden de klanten de thee met zakje en al in het warme water. Het zakje sloeg aan bij de klanten en Thomas Sullivan bleef zijn thee op deze wijze aanbieden. In 1929 werd het zakje van Thomas Sullivan verder ontwikkeld door Adolf Rambald. Hierdoor kreeg het theezakje van tegenwoordig zijn huidige vorm. In ditzelfde jaar kreeg Adolf Rambald patent op het originele theezakje.

Theezakjes tegenwoordig

Tegenwoordig worden de theezakjes van Adolf Rambald en andere zakjes verkocht en gefabriceerd door verschillende bedrijven en fabrieken waaronder MAI. MAI is met meer dan 78 klanten wereldwijd, een van de grootste theezakjes fabrikanten op de wereld. Een standaard machine, geproduceerd door MAI kan meer dan 120 rechthoekige theezakjes per minuut produceren.