Thee uit Japan

Artikelen > Theegids > Thee uit Japan

De Japanners hebben altijd bekend gestaan om hun hoge kwaliteit groene thee. Japan is misschien na China wel een van de oudste thee landen op de wereld met een thee geschiedenis die meer dan 1,000 jaar terug gaat. Thee werd naar Japan gebracht door Japanse diplomaten en monniken die door China hadden gereisd, gestudeerd of gewerkt. Thee werd al snel een drankje van de koninklijke klassen toen Keizer Saga (Japanse keizer) zijn eerste kopje thee aangeboden kreeg door een monnik. De groei van thee planten werd aangemoedigd door keizer Saga. Zaden werden geïmporteerd uit China, en de teelt in Japan begon. Gevolg hiervan is de thee industrie in Japan vandaag de dag, Japan is een van de meest gespecialiseerde zo niet meest gespecialiseerde thee landen op de wereld.

Japan thee industrie

Zoals eerder gezegd is Japan hoogstwaarschijnlijk het meest gespecialiseerde thee land op aarde. De Japanse thee industrie is goed voor meer dan 1,3 miljard Yen. 40% van alle thee is afkomstig uit de provincie Shizuoka ongeveer 20% is afkomstig uit Kagoshima. Japan produceert vrijwel alleen maar groene thee.

De wereldwijde export van Japanse thee is afgenomen de afgelopen decennia. Dit vrijwel geheel uit prijs overwegingen. Land-en arbeidskosten in Japan zijn relatief duurder dan andere thee groeiende regio’s in de wereld. Niettemin heeft Japan 50.000 hectare beplant met thee.

Populairste theesoorten

Groene thee, is veruit de meest populaire theesoort van Japan. Japan produceert vele verschillende soorten groene thee en is hier helemaal in gespecialiseerd. Japan staat hierom ook goed. Japan produceert beide exclusieve, dure en echte kwaliteits groene theesoorten maar ook goedkopere en toegankelijkere groene theesoorten. Japanse groene thee heeft ook erg veel bekendheid geworven in het buitenland.

Bekende Japanse groene theesoorten zijn

  • Gyokuro (玉露?, Jade Dew)
  • Sencha (煎茶?, decocted tea)
  • Matcha (抹茶?, powdered tea)

Thee cultuur Japan

Thee speelt een zeer belangrijke rol in Japan, dit al van oudsher. Het lezen van poëzie, schrijven van kalligrafie, schilderen, en het bespreken van filosofie onder het genot van thee maakte thee uiteindelijk erg populair later werd thee populair in geheel Japan onder de gehele samenleving in Japan. Ook werd thee erg populair in de Samurai cultuur. Tot op de dag van vandaag worden de door grotendeels Sen Rikyū uitgevonden thee ceremonies uitgevoerd. Maar ook gewoon op straat, thuis of op werk wordt veel thee gedronken waaronder ook erg populair de op basis van groene Japanse thee gemaakte ijsthee.

Subartikelen