Sencha is een van de populairdere en meest gedronken groene theesoorten in Japan, en gelijk ook een van de meest toegankelijkere groene theesoorten. Indien je sencha goed zet heeft sencha een volle, frisse en iets wat zoete aroma met een geel/goud aftreksel. Sencha vertegenwoordigt ongeveer 80% van de totale thee productie in Japan.
Sencha is een van de oudere groene theesoorten in Japan die al eeuwen gedronken wordt in Japan ongeveer sinds 1740. Het is dan ook niet gek dat sencha een hoofdrol speelt in de Japanse thee ceremonie genaamd Senchadō, dit is de formele kunst van het zetten van sencha en het waarderen van sencha. Typerend voor het productieproces van sencha is dat de bladeren niet worden gemalen zoals bij matcha. Overigens wordt gezegd dat de eerste pluk van het jaar bij sencha de beste pluk is deze is van april tot eind mei afhankelijk van de plantage.
Sencha zetten
Bij het zetten van sencha is het van groot belang dat men gebruik maakt van goed water. Het water uit de Nederlandse kraan is prima, beter zijn verschillende bron en mineraal water merken zoals Bar le duc, Spa blauw of Volvic. Bij het zetten van sencha moet het water na het koken direct in het theekopje of de theepot gedaan worden, hier moet het water afkoelen naar een temperatuur van ongeveer 80 graden (wacht dus enkele minuten nadat het water gekookt heeft). Vervolgens kunt u de sencha zo’n 4 minuten laten trekken in het warme water.
- Trek temperatuur: 80/70 °C
- Trek tijd: 3/5 min
- Drink temperatuur: 60/70°C
Sencha ook nog een gezonde keuze ook!
Naast dat sencha een heerlijke thee is, is sencha als zijnde een groene theesoort ook een gezonde thee met vele vitamines en mineralen waaronder:
- Provitamine A
- Vitamine A
- EGCG
- Vitamine C
- Flavonoïden
- Vitamine E
- Vitamine D
- Vitamine B12
- Polyphenol E
- Vitamine B1
- Vitamine B2
- Tannine
- Polyfenolen
- Flavonoïden
- Polyphenol E
Een belangrijk iets om rekening mee te houden is dat wanneer Sencha in koud water getrokken wordt (als zijnde een ijsthee) dat dit de chemische samenstelling van de drank beïnvloedt, en dus ook minder van de hier bovenstaande gezonde vitamines en mineralen zal bevatten!