Thee uit Sri-Lanka

Artikelen > Theegids > Thee uit Sri-Lanka

Het weer en het landschap van Sri-Lanka zijn ideaal voor het verbouwen van thee. Sri-Lanka kreeg zijn onafhankelijkheid in 1948. In 1972, werd het een republiek genaamd Sri Lanka, echter noemt men de thee uit Sri-lanka nog steeds ceylon thee, dit vanwege de naamsbekendheid.

Sri-lanka is een van de grootste thee landen op de wereld de belangrijkste thee gebieden zijn Kandy en Nuwara Eliya, dit zijn beide ook gelijk de hoogste gebieden waarvan Nuwara Eliya de hoogste is van heel Sri-Lanka met 1829 meter. In Sri-Lanka wordt thee geproduceerd van allerlei verschillende kwaliteiten van hoog tot laag. Er wordt voornamelijk zwarte thee geproduceerd echter produceert Ceylon ook groene theesoorten, witte theesoorten en Oolong theesoorten.

Thee industrie

Theeproductie in Sri Lanka, voormalig Ceylon is van groot belang voor de economie van Sri-Lanka en de wereldmarkt. Het land is ’s werelds vierde grootste producent van thee. Meer dan 188.175 hectare oftewel ongeveer 4% van het landoppervlak van Sri-Lanka is bedekt met theeplantages. Sri-Lanka is tegenwoordig verantwoordelijk voor 19% van de thee wereldexport. Sri Lanka was ooit ’s werelds grootste exporteur van thee, maar door economische en politieke tegenslagen moest Sri-Lanka deze titel afstaan aanlanden zoals China, Kenia en India.

Populairste theesoorten

Sri-Lanka staat natuurlijk voornamelijk bekend om haar zwarte theesoorten van Kandy en Nuwara Eliya oftewel hun Orange Pekoe theeën. De zwarte theesoorten die van deze thee gebieden komen worden veel geprezen voor hun rijke en volle smaak.

Naast de bekende zwarte ceylon theeën uit Kandy en Nuwara Eliya produceert Sri-Lanka ook:

  • Silver tips (witte thee)
  • Gunpowder (groene thee)

En verschillende oolong theeën, echter mag het wel duidelijk zijn dat Sri-Lanka zich gespecialiseerd heeft in hun eigen zwarte thee.

Thee cultuur

De thee industrie is een van de belangrijkste inkomsten bronnen van het land de buitenlandse valuta is een belangrijke bron van inkomsten voor de arbeiders, en is goed voor 15% van het BBP. Thee is dus erg belangrijk voor de bevolking van Sri-Lanka. In Sri Lanka, wordt meestal zwarte thee geserveerd met op gewarmde melk en suiker. Thee is een enorm populair drankje onder de Sri-Lankese bevolking, en een groot deel van het land wordt omringd door de vele heuvels van de thee plantages. Het drinken van thee is onderdeel geworden van de cultuur van Sri Lanka.

Subartikelen