Theesoorten

Artikelen > Theesoorten

Thee is warm water met het aftreksel van gedroogde bladeren van de theeplant genaamd Camellia sinensis of een van de aanverwante theeplanten. Sinensis betekend letterlijk vertaald naar het Nederlands “Chinees”, de Camellia sinensis is de Chinese theeplant er zijn in totaal drie soorten theeplanten waarvan thee gemaakt kan worden.

Theesoorten zijn alle bladeren gedroogd of niet gedroogd afkomstig van de Camellia sinensis of aanverwante die gebruikt worden voor het zetten van thee. Thee is alleen thee wanneer het afkomstig is van de theeplant genaamd Camellia sinensis of van een van de aanverwante. Is kruidenthee dan wel een theesoort? Kort gezegd nee, kruidenthee wordt gemaakt van verschillende kruiden afkomstig van verschillende onderdelen van planten en of kruiden, en is dus geen theesoorten.

Er zijn in totaal 6 verschillende soorten thee

De eerste 3 theesoorten, groene, zwarte en witte thee zijn de bekendste theesoorten.

 1. Groene thee
 2. Zwarte thee
 3. Witte thee
 4. Oolong thee
 5. Gerookte thee
 6. Pu-erh

Al deze soorten thee komen van de zelfde plant, het soort is afhankelijk van de manier waarop de thee bladeren bewerkt worden, nadat de bladeren geplukt zijn. Na het productieproces kunnen theesoorten gemelangeerd worden, wat inhoud dat theesoorten gemengd worden maar ook gearomatiseerd, wat inhoud dat men bloemen, specerijen en vruchten of de etherische oliën hiervan toevoegt aan de groene, zwarte, witte, oolong, gerookte of pu-erh theesoorten.

3 gedachten over “Theesoorten

 1. Ik heb geleerd: witte thee, groene thee, gele thee, oolong en zwarte thee.
  De gele thee blijft vaak onbesproken en dat is erg jammer want het is een heerlijke zachte thee.
  Ik zal er eens een stukje over schrijven omdat eigenlijk elke theeliefhebber deze tenminste één keer gedronken moet hebben.

  1. Klopt, deze moet binnenkort nog aangevuld worden met de gele thee waar ik persoonlijk ook erg van kan genieten. Oolong is dan eigenlijk blauwe thee, zal er ook even bij vermeld worden.

Reacties zijn gesloten.