Blooming tea of theebloemen

Artikelen > Theesoorten > Blooming tea of theebloemen

Blooming tea, in Engeland ook wel Flowering tea genoemd en in Nederland theebloemen, zijn nog redelijk onbekend bij het grote publiek in Nederland en in de rest van de westerse wereld. Toch zijn theebloemen al zo’n 10 jaar verkrijgbaar in Europa en zeker bekend onder de echte theeliefhebbers.

Wat is Blooming tea (theebloemen)?

Blooming tea (theebloemen) zijn een handgemaakt, met katoenen draad in elkaar geperste bundel van gedroogde thee bladeren en bloemen. Zodra u warm water over de blooming tea (theebloemen) bundel heen giet ontvouwt de theebloem zich langzaam tot een prachtige bloem. De theebloem bundels of rozetten worden met de handgemaakt door theemeesters, het vergt behoorlijk wat ervaring maar het resultaat is fantastisch.

Waar komen theebloemen vandaan?

Blooming tea (theebloemen) komt oorspronkelijk uit China. Hier wordt blooming tea tegenwoordig nog steeds met de hand gemaakt. Er is enige onduidelijkheid over maar waarschijnlijk is blooming tea (theebloemen) een eeuwen oude thee kunst uit China, uit de bekende thee provincie Yunnan. Blooming tea verscheen voor het eerst op de thee mark in 1980 in China. Sindsdien duiken er verschillende varianten van blooming tea (theebloemen) op in thee winkels en webshops op het internet.

Hoe worden theebloemen gemaakt

Blooming tea (theebloemen) wordt voornamelijk gemaakt van een exclusieve witte theesoort genaamd Silver needle. Het komt ook voor dat blooming tea (theebloemen) gemaakt wordt van zwarte, groene of Oolong thee. Verder worden er verschillende bloemen gebruikt voor het maken van blooming tea (theebloemen). De meest voorkomende bloemen die voor blooming tea (theebloemen) gebruikt worden zijn:

  • Chrysanthemum
  • Globe amaranth
  • OsmanthusHibiscus
  • Jasmijn
  • Lilium
Benieuwd hoe theebloemen stap voor stap gemaakt worden? Bekijk dan deze blogpost

Thee met theebloemen zetten

Er zijn vele verschillende varianten blooming tea (theebloemen) en allemaal uniek in smaak, kleur en geur. Indien u blooming tea (theebloemen) wilt zetten en goed wil bekijken kunt u het best gebruik maken van een glazen theepot en deze vullen met 500 ml water. Bij blooming tea moet u rond de 5 tot 8 minuten wachten voordat de bundel zich ontvouwt, en de bloem zichtbaar wordt. Na ongeveer 11 minuten is de bloem volledig zichtbaar en de blooming tea (theebloemen) klaar om te drinken.

U kunt blooming tea (theebloemen) meestal meerder malen opschenken variërend van 2 tot wel 3 keer. Blooming tea (theebloemen) heeft meestal een zachte smaak en geur en kan verschillende gezonde eigenschappen hebben afhankelijk van de thee- en bloem soort waaruit de blooming tea (theebloemen) is opgebouwd.