Kruidenthee

Artikelen > Theesoorten > Kruidenthee

Naast de verschillende theesoorten is er ook nog een theesoort waarvan de bladeren niet afkomstig zijn van de theeplant, de Camillia Sinensis. Kruidenthee wordt gemaakt van verschillende kruiden of bloemen en gedronken omdat men het lekker vindt maar ook vaak voor medische doeleinden.
Door de eeuwen heen hebben mensen planten gebruik, niet alleen voor voedsel maar ook vanwege hum heilzame werking. Kruiden werden vroeger gegeten later werden kruiden bereidt met warm water. Men liet de kruiden trekken in warm water en dronk het aftreksel van de kruiden. Net zoals bij thee, vandaar de benoeming kruidenthee.

Kruidenthee wordt gemaakt van kruiden die niet afkomstig zijn van de theeplant, de Camellia Sinensis. Er komt dus geen thee voor in kruidenthee ook al is het principe gelijk. Een betere benaming voor kruidenthee zou tisane zijn. Tisane komt van het Griekse πτισάνη (ptisanē), een drank gemaakt van gerst.

Thee geschiedenis

Muur schilderingen omstreeks 3000 v. Chr laten zien dat Egyptische artsen gebruik maakten van kruiden die tegenwoordig ook voorkomen zoals munt, jenever bessen en marjolein. De Grieken en Romeinen namen hun kennis over en naarmate het Romeinse rijk zich uitbreidde, bereikte kruidenthee het Middellandse Zeegebied en de verste uithoeken van dit gebied.

 Na de val van Rome bleef de kennis van kruidenthee bewaard in de Europese kloosters. Ook Arabische geleerden maakten gebruik van verschillende kruidentheeën. Christelijke ridders namen de kennis van nieuwe kruidentheeën en verschillende geneeskruiden mee terug naar Europa. Later na de 17de eeuw werden vele geneeskrachtige kruiden die ook in kruidenthee gebruikt werden gebruik voor het maken van cosmetica.

Kruidenthee vandaag de dag

Vandaag de dag kopieert de farmaceutische industrie de werkzame stoffen van de plant om ze in medicijnen te verwerken, zoals aspirines. Kruidenthee wordt nog steeds gedronken maar steeds minder voor zijn heilzame werking. Eind 2011 werd kruidenthee uitgeroepen tot de trend van 2012 volgens verschillende trendwachters en kenners, bekijk er hier een blogartikel over.

Is kruidenthee gezond

Ja, net zoals theesoorten van de theeplant Camillia Sinensis zijn de meeste kruidentheeën erg gezond. Dit hangt natuurlijk wel af van de kruiden zelf en de dosis die gebruik wordt. Bijna alle kruiden bevatten antioxidanten, vitamines, mineralen. Wat betreft de dosis kruidenthee, ook voor kruidenthee geldt de regel van een eetlepel droge kruidenthee per dag.