Ginseng thee

Artikelen > Theesoorten > Kruidenthee > Ginseng thee

Ginseng thee, oftewel thee getrokken van de vlezige wortels van de ginseng plant. Ginseng thee valt onder de id=”186″ type=”post”]kruidentheesoorten omdat ginseng thee niet van de id=”125″ type=”post”]theeplant getrokken wordt maar van de wortels van de ginseng plant. Ginseng thee is een populaire kruidenthee zowel in Europa als in Azië.

Het woord ginseng is afgeleid van het Chinese rénshēn wat betekend ”man wortel”. in Japan en Korea wordt ginseng Ninjin genoemd. Rénshēn verwijst naar de karakteristieke wortel die een gevorkte vorm heeft, daardoor lijkt de ginseng wortel op de benen van een man.

Ginseng plant

De Ginseng plant is een kleine  en vaste plantensoort wat betekend dat de ginseng plant ouder kan worden dan twee jaar. De ginseng plant kan zelfs makkelijk ouder worden dan 10 jaar. Het belangrijkste onderdeel van de plant is de wortel. De ginseng wortel van een volwassen exemplaar is ongeveer 8 tot 12 cm dik. Er zijn in totaal zeven verschillende soorten ginseng planten, alle ginseng planten zijn slome groeiers. De drie meest voorkomende ginseng planten zijn:

 • Panax ginseng (Chinese of Koreaanse ginseng)
 • Panax quinquefolium (Amerikaanse ginseng)
 • Eleutherococcus senticosus (Siberische ginseng)

De wortels van de ginseng plant worden meestal gebruikt wanneer de ginseng plant zes jaar oud is en de wortels volledig volgroeid zijn. De botanische benaming van de Chinese en tevens meest voorkomende ginseng plant is Panax, wat letterlijk vanuit het Grieks vertaald betekend ”iedereen genezen”. De ginseng plant behoort tot het Panax geslacht van de familie Araliaceae (klimopfamilie). De meeste ginseng planten groeien in Noord-Amerika en in Oost-Azië, voornamelijk in Korea.

De geschiedenis van Ginseng

Ginseng is voor het eerst ontdekt ​​in het noordoosten van Azië in de bergen van het Mantsjoerije gebied in China. Ginseng wordt hier al eeuwen geconsumeerd op verschillende manieren. Men deed de wortels de eerste jaren door verschillende gerechten en pas later kwam ginseng thee. Het werd waarschijnlijk voor het eerst ongeveer 5000 jaar geleden ontdekt en gebruikt in China. Ginseng werd oorspronkelijk gebruikt als voedsel maar ginseng werd al snel geëerd in  China en op verschillende manieren geconsumeerd. Ginseng wordt geprezen voor zijn positieve effecten op de gezondheid van lichaam en geest, de belangrijkste eigenschap van ginseng is dat ginseng bijdraagt aan de lichamelijke en geestelijke vitaliteit.

Na de ontdekking van ginseng werd Ginseng al snel erg belangrijk in China. Men geloofde dat Ginseng vrijwel alle kwalen kon genezen en zelfs kon zorgen voor een langer leven. De ginseng wortel was op een gegeven moment zo waardevol dat de ginseng wortels geruild werden voor zijde, en zelfs waardevoller geacht werden dan goud.

Er was zo veel vraag naar ginseng dat er niet meer voldaan kon worden aan de vraag naar ginseng. Ginseng moest al snel geïmporteerd worden vanuit Korea waar ook al langere tijd ginseng in de wilde natuur groeide en ook op grote schaal geteeld werd.

Ginseng thee

Ginseng wordt vaak toegevoegd aan verschillende kruidenthee melanges die rust bevorderen. Vaak worden hiervoor de ginseng wortels vermalen tot een soort poeder, en vervolgens toegevoegd aan de melanges die zowel in losse vorm als in theezakjes verkocht worden in grote supermarkten maar ook speciaalzaken of apothekers.

Ginseng wordt vaak vermengd met groene theesoorten, groene thee met ginseng is een goede en frisse combinatie. Ook kan je van de complete wortel een aftreksel maken door de wortel in stukjes te verdelen en deze in warm water te laten trekken. Ginseng wordt vrijwel niet in pure vorm aangeboden in theezakjes of als losse thee.

Ginseng thee & gezondheid

De ginseng wortel is nog niet voldoende onderzocht en vele gezondheidsclaims zijn dan ook onzeker. Wel zeker is dat bij gezond en verantwoordelijk gebruik ginseng thee geen gevaar vormt. Ginseng thee werd vroeger als een alles genezende drank gezien, echter weten wij nu dat dit niet zo is. Ginseng thee wordt nog steeds veel gebruikt tegen vele verschillende kwalen en ziektes. De volgende gezondheidsclaims worden er aan ginseng toegeschreven:

 • Ginseng is verjongend en werkt tegen vermoeidheid.
 • Ginseng is goed voor de bloedcirculatie.
 • Ginseng is een remedie voor diarree.
 • Ginseng is een remedie voor maagzweren.
 • Ginseng helpt tegen astma.
 • Ginseng helpt tegen artritis.
 • Ginseng versterkt het immuunsysteem.
 • Ginseng is effectief tegen hoofdpijn.
 • Ginseng helpt bij de opbouw van een eetlust.
 • Ginseng helpt bij de spijsvertering.
 • Ginseng helpt de ademhaling.
 • Ginseng werkt als een afrodisiacum.
 • Ginseng helpt fysieke en mentale stress.
 • Ginseng vermindert het risico op kanker.
 • Ginseng is effectief tegen hoofdpijn.

De lijst hierboven is nog lang niet compleet maar de meest belangrijke gezondheidsclaims staan er tussen. Zeker is dat ginseng thee een opwekkende en verfrissende werking heeft, invloed op de stofwisseling en een prikkelende werking op het lichaam heeft. Ginseng thee getrokken van de ginseng wortel bevat stoffen zoals calcium, magnesium, koper, ijzer en zink.

Wist je dat?

 • Ginseng in Korea ook wel het  ‘koninklijke’ kruid genoemd wordt.
 • In China ginseng niet alleen maar als medicijn gebruikt wordt maar ook als ingrediënt in verschillende maaltijden.