Rooibosthee

Rooibosthee is een kruidenthee afkomstig uit Zuid-Afrika, en wordt vaak geschonken aan babys, lees hier meer over Rooibosthee en uw baby.  In Zuid-Afrika drinken ze de rooibosthee vaak met melk en honing. Rooibosthee wordt tot nu toe enkel geproduceerd in Zuid-Afrika en heeft een aangename, unieke maar overheersende smaak. Rooibosthee wordt niet snel bitter maar wel kruidig en scherp.

De rooibosplant

De rooibosplant is een plant uit de vlinderbloemenfamilie en wordt ook wel Aspalathus linearis genoemd, een plant die enkel in Zuid-Afrika groeit. De rooibosplant is een naaldvormige plant die veel voorkomt in Zuid-Afrika en in het wild groeit in het gebied van de Cederberg. Hier heersen de perfecte klimatologische en bodemomstandigheden voor de rooibosplant.

De rooibosplant kan tot wel 2 meter hoog worden en heeft naald vorminge bladeren die ongeveer 15 tot maximaal 60 meter lang kunnen worden. De bladeren worden ongeveer 1 mm dik. In Oktober begint de rooibosplant te bloeien, er groeien dan gele bloemen aan de takken van de rooibosplant. De rooibosplant kan ongeveer zeven jaar oud worden.

Rooibosthee en gezondheid

Rooibosthee is een kruidenthee en is niet afkomstig van de Camillia Sinensis, rooibosthee bevat geen theïne. Wel bevat rooibosthee vele antioxidanten en verschillende vitamines zoals vitamine C, ook bevat rooibosthee ijzer en calcium. Verder is rooibosthee rijk aan mineralen.

Mineralen in rooibosthee

  • natrium
  • calcium
  • koper
  • kalium
  • mangaan
  • zink
  • fluor
  • ijzer
  • magnesium

Ook bevat rooibosthee quercitine, deze stof kalmeert de darmen. Verder bevat rooibosthee vele plantaardige eiwitten. Rooibosthee heeft een licht rustgevende werking. Rooibosthee heeft verschillende werkingen op het lichaam zowel voor de darmen als voor de spijsvertering.

Geschiedenis rooibosthee

In Zuid-Afrika is rooibosthee al een lange tijd bekend. De bladeren van de rooibosplant werden naar alle waarschijnlijkheid al een lange tijd gebruikt door verschillende stammen bosjesmannen ook wel de “San” genoemd in Zuid-Afrika. Aan het begin van de 19de eeuw begon men met het kweken, produceren en distribueren van de rooibosthee. Sindsdien heeft rooibosthee een vast plekje ingenomen in de thee markt.

Er hebben verschillende wetenschappers onderzoek gedaan naar de rooibosplant en rooibosthee. Rooibosthee was erg populair in de tweede wereldoorlog omdat zwarte theesoorten en theesoorten uit China en omliggende thee landen in veel mindere mate werden aangeleverd vanwegen de oorlog.

Productieproces rooibosthee

Rooibosthee heeft een productieproces wat lang duurt. Eerst worden de takken van de rooibosplant geplukt en deze worden vervolgens in bundels samen gebonden. Daarna worden ze in de fabriek gemalen, deze bevindt zich altijd op het zelfde terrein als waar de rooibos theeplant gekweekt wordt. De takken van de rooibosplant worden in kleine deeltjes gesneden, deze kleine deeltjes worden verzameld, en gefermenteerd. Na het fermentatieproces worden de naaldvormige bladeren van de rooibosplant gedroogd.

Na dit gehele proces worden de blaadjes gezeefd om zo de blaadjes van de stokjes te scheiden. Als dit klaar is heeft men als resultaat rooibosthee en kan het inpakken en verkopen beginnen.

Rooibosthee kopen

Bij het kopen van rooibosthee voor uzelf of uw baby kunt u het beste kiezen voor losse rooibosthee. Voor losse rooibosthee wordt gebruik gemaak van de beste bladeren. Deze zijn verser en bevatten meer gezonde stoffen. U kunt rooibosthee meestal bij uw lokale drogisterij kopen en vrijwel bij elke thee handelaar. Ook kunt u rooibosthee in zakjes kopen, hierbij raadt ik u aan altijd voor de duurdere merken te kiezen. Ook kunt u natuurlijk online rooibosthee bestellen bij de verschillende thee webshops.