Yerba Mate Thee

Artikelen > Theesoorten > Kruidenthee > Yerba Mate Thee

Yerba Mate Thee is een kruiden thee en Zuid-Amerikaanse volksdrank. Het wordt vooral door de Argentijnen gedronken maar ook vele andere Zuid-Amerikanen drinken Yerba Mate Thee als vervanger van koffie. Yerba Mate wordt voornamelijk los gedronken maar is ook verkrijgbaar in id=”114″ type=”post”]theezakjes.

Yerba Mate thee drinken

Het drinken van Yerba Mate thee is een sociale aangelegenheid voor alle leeftijden waarbij er gezamenlijk uit een zogenaamde “Mate”, traditioneel een uitgeholde calabas. Andere benamingen voor de Mate” zijn Guampa, cabaça of cuia in het Portugees of Zucca in het Italiaans. De Yerba Mate thee wordt gedronken door een metalen rietje genaamd Bombilla (of bomba in het Portugees).

Net als bij thee drinken in bijvoorbeeld id=”251″ type=”post”]China & id=”147″ type=”post”]Japan kent ook Yerba Mate thee drinken zijn eigen ceremonie. De Yerba Mate thee ceremonie is een bescheiden ceremonie maar kent wel een aantal regels die in een bepaalde volgorde worden uitgevoerd.

Een leuk voorbeeld van een Yerba Mate traditie is die van de Gauchos. De Gauchos zijn een Zuid-Amerikaans volk van boeren en cowboys, voornamelijk Argentijnen. Zij gingen elke avond na het werk lekker rond hun kampvuur (Fogon) zitten waar de Mate dan rond ging en er gezamenlijk Yerba Mate thee gedronken werd.

Yerba Mate thee smaak

De smaak van Yerba Mate thee is te omschrijven als grassig en een beetje bitter (bij te lang trekken en in te heet water wordt het te bitter). Het wordt vaak vergeleken met sommige variaties van groene thee. Net als bij thee wordt de Yerba Mate thee ook gearomatiseerd verkocht. Zo heb je mint smaakjes, sinaasappel, citroen, grapefruit, appel en nog veel meer.

Yerba Mate thee zetten

Yerba Mate thee kan op verschillende manieren gezet & gedronken worden, koud of warm. Je kunt Yerba Mate thee zetten op de traditionele manier (mate cebado), of met bijvoorbeeld een thee-ei of theezakje (mate cocido)

Yerba Mate Geschiedenis

Yerba Mate of Mate kruid werd ontdekt en gebruikt door indianen van de Guarani stam die het dronken ter bevordering van de gezondheid. De Spaanse kolonisten gaven er vervolgens de naam Yerba aan. Uiteindelijk is de plant wetenschappelijk geclassificeerd door de Zwitserse botanist Moses Bertoni.

Yerba Mate boom

Yerba Mate komt van een kleine boom uit de hulstfamilie genaamd Ilex Paraguariensis, die tot maximaal 30 meter hoog in het wild kan worden en zo’n 15 meter op de plantage. De Ilex Paraguariensis heeft een gladde grijze stam. De bladeren zijn donkergroen, tussen de 7-11 cm lang en 3 tot 5.5 cm breed. De rode vrucht die aan de plant groeit is zo’n 4 tot 6 mm in diameter. De bladeren van de Yerba Mate bevatten cafeïne.

De Ilex Paraguariensis boom groeit in het tropische regenwoud van Argentinië, Brazilië, Uruguay en Paraguay. De Ilex Paraguariensis heeft een mannelijke en een vrouwelijke versie waarbij de vrouwelijke versie overwegend milder is van smaak en cafeïne niveau.

Yerba Mate Gezondheid

De Guarani indianen dronken de Yerba Mate thee hoofdzakelijk voor de bevordering van de gezondheid. Yerba Mate thee werd bijvoorbeeld gebruikt om het immuunsysteem te stimuleren, het lichaam te ontgiften, het zenuwstelsel te versterken, veroudering tegen te gaan, bij vermoeidheid, voor een goede gemoedstoestand en een heldere geest, voor een goede nachtrust en om de eetlust onder controle te houden.

Yerba Mate bevat veel anti-oxidanten, proteïne, ijzer, calcium, magnesium, selenium, vitamine A, B1, B2, B6, B complex, C, en E.

De volgende eigenschappen worden toegekend aan Yerba Mate thee.

 • Regelrechte oppepper, geeft u energie, bestrijd vermoeidheid
 • Regelmatiger darmwerking
 • Geeft pijn verlichting bij reuma
 • Versterkt het immuun systeem en het zenuwstelsel
 • Verfrist lichaam en geest, verbetert uw uithoudingsvermogen
 • Houdt uw eetlust onder controle, helpt bij afvallen en breekt vet af
 • Verbetert uw concentratievermogen
 • Humeur verbeteraar
 • Gaat veroudering tegen
 • Zuivert en ontgift het bloed, spoelt de nieren schoon
 • Tegen stress, zorgt voor een goede nachtrust
 • Uw spijsvertering en maagdarmkanaal worden gestimuleerd
 • Vermindert het risico op diabetes