Pu-erh thee

Artikelen > Theesoorten > Pu-erh thee

Pu-erh thee is een theesoort die het best beschreven kan worden als een Chinese mysterieuze thee met een aardachtige, volle smaak. Pu-erh thee komt oorspronkelijk uit China uit de thee provincie Yunnan. Sinds 2008 mag alleen Pu-erh thee uit Yunnan Pu-erh thee genoemd worden. Pu-erh thee is vernoemd naar het Pu’er gebied gelegen in Yunnan.

De verschillende pu-erh theesoorten

Pu-erh thee zou onderscheiden kunnen worden in twee verschillende soorten echter is er weinig verschil tussen deze twee pu-erh soorten. Beide officiële Pu-erh theesoorten uit Yunnan worden gemaakt van máochá een groene theesoort uit Yunnan. Men maakt onderscheid uit raw pu-erh ook wel sheng en ripe pu-erh ook wel shu of cooked puerh genoemd. Raw pu-erh wordt direct na het productieproces geperst in verschillende vormen. De thee bladeren van ripe pu-erh worden eerst een aantal maanden gerijpt voordat de bladeren geperst worden.

Ripe pu-erh is een half gefermenteerde theesoort. Raw pu-erh kan beschouwd worden als een groene theesoort. Beide pu-erh theesoorten kunnen een lange tijd bewaard worden. Pu-erh wordt vaak zelfs lekkerder indien pu-erh langer bewaard wordt.

Pu-erh thee wordt voornamelijk van bladeren gemaakt afkomstig van oude theeplanten. Deze theeplanten/bomen worden ook wel g?shù genoemd wat letterlijk oude boom betekend. Pu-erh thee wordt al sinds de Han Dynasty (206 v.Chr. – 220 na Chr) in Yunnan geproduceerd.

Pu-erh thee en gezondheid

Pu-erh thee staat van oudsher bekend om de wonderbaarlijker eigenschappen die het kreeg toe geschreven. Pu-erh thee wordt in China en in de westerse wereld beschouwd als een Chinese medicinale thee. Tegenwoordig staat pu-erh thee nog steeds erg bekend om zijn gezonde eigenschappen op lichaam en geest.

Volgens verschillende oude Chinese documenten en boeken zoals Wu Li Xiao Shi geschreven door Yizhi Fang zou Pu-erh thee het verouderingsproces in het lichaam tegen gaan. Ook zou pu-erh thee hart en vaatziekten voorkomen en goed zijn voor kanker, diabetes, het verwijderen van gifstoffen, verhelpen van dysenterie en tot slot ontstekingen. De laatste decennia wordt Pu-erh thee ook vaak gepresenteerd als een thee die vet verbrand. Pu-erh thee is een gezonde theesoort echter zijn lang niet alle beweringen bewezen. Wel is er bewezen dat pu-erh thee goed is voor hart en vaatziekten onder andere door Emily Caroby van Paris St Antonio medisch instituut.

geschiedenis Pu-erh thee

Pu-erh is een van de oudste theesoorten oorspronkelijk afkomstig uit China uit de thee provincie genaamd Yunnan. Pu-erh thee heeft een rijke geschiedenis van wel 1700 jaar. Pu-erh thee is een theesoort die uit de Han Dynasty stamt. Tijdens het hoogtepunt van de populariteit van Pu-erh thee werd Pu-erh thee zelfs gebruikt als betaal middel in verschillende delen van China en Tibet. Ook werd pu-erh thee veel geruild voor andere goederen. Pu-erh thee werd en wordt nog steeds beschouwd als een waardevol product in China.

Pu-erh thee en de verschillende vormen

Het produceren van pu-erh wordt in China beschouwd als een ware kunst. Pu-erh thee wordt vaak in verschillende vormen geperst zoals:

  • Tegel vorm
  • Steen vorm
  • Ronde vorm (ook wel Meloen vorm genoemd)
  • Paddenstoel vorm
  • Vierkant plate vorm
  • discus vorm

Het persen van pu-erh thee gebeurd voornamelijk bij raw Pu-erh (groene theesoort) ripe pu-erh (half gefermenteerde) thee wordt meestal gewoon los aangeboden. Door het persen van de Pu-erh gaat het verouderingsproces in het midden van de pers vorm trager.

Hierdoor behoudt Pu-erh thee een lange tijd zijn smaak. Ook zijn de pers vormen makkelijker bij het vervoeren van de thee. Verder wordt de grootte van de theebladeren sterk verminderd. Een standaard 350 gram gewone pu-erh thee pers vorm neemt mindere ruimte in dan dezelfde hoeveelheid losbladige Pu-erh thee. In Nederland wordt pu-erh vrijwel altijd in losse vorm verkocht. In China wordt Pu-erh thee voornamelijk op de traditionele manier in geperste vorm verkocht.