Groene thee is goed voor de lijn

MAASTRICHT – Elke dag twee tot drie koppen groene thee drinken is goed voor de lijn. Door het dagelijks drinken van de thee vallen mensen zonder iets extra’s te doen gemiddeld 1,3 kilo af in vier tot twaalf weken. Dat heeft biomedicus Rick Hursel van de Universiteit Maastricht uitgezocht.

De drank zorgt er ook voor dat mensen die al afgevallen zijn, niet zo snel opnieuw aankomen. Onder lijners had groene thee al een positief imago, maar het gunstige effect is nu voor het eerst door biomedicus Rick Hursel van de Universiteit Maastricht wetenschappelijk vastgesteld.

Eiwitdieet

Hursel promoveert op 15 april op een analyse van lijnen met behulp van natuurlijke ingrediënten. Volgens Hursel is ook het eiwitdieet, zoals het bekende van Dr. Frank, effectief. Het volgen van een eiwitdieet in combinatie met groene thee drinken leidt echter niet tot extra veel gewichtsverlies, aldus de promovendus. Goed slapen helpt weer wel.
De combinatie van twee stofjes in de thee, catechine en cafeïne, veroorzaakt het stimulerende effect op de vetverbranding, aldus Hursel. Cafeïne zit ook in koffie, maar veel koffiedrinken heeft niet hetzelfde effect op de lijn, omdat koffie geen catechine bevat.

Veel eiwit eten is wel positief, omdat eiwit moeilijk door het lichaam wordt afgebroken en tegelijk snel een verzadigd gevoel geeft, waardoor de lijner vanzelf minder gaat eten.

Onbeperkt

Groene thee mag onbeperkt worden gedronken, maar volgens de promovendus bewerkstelligt meer theedrinken niet ook meer gewichtsverlies. Hursel: ”Het is geen wondermiddel. Wie echt wil afvallen, moet natuurlijk meer doen dan groene thee drinken. Maar wie elke dag deze thee drinkt en verder niks doet, verliest gemiddeld 1,3 kilo aan lichaamsgewicht in een tot drie maanden.”

De oorspronkelijk Aziatische drank lijkt een echte ‘gezondheidsbevorderaar’ te zijn, zegt Hursel. ”Er zijn positieve effecten gevonden voor hart- en vaatziekten, kanker, Alzheimer en de ziekte van Parkinson. In Maastricht gaan we nu uitzoeken of het drinken van groene thee ook helpt om te voorkomen dat vet in het lichaam wordt opgeslagen. Dat is dus een stap voor de verbranding van vet als energieleverancier.”

© ANP

2 thoughts on “Groene thee is goed voor de lijn

  1. Top! Dat wordt flink inslaan. Ik ben nogal dol op koken en bakken en daarbij moet natuurlijk ook geproefd worden. Maar een voorraadje groene thee moet dus wonderen gaan doen voor die extra pondjes. Ik laat jullie wel horen of het werkt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.