Kruiden

Een onderwerp wat een maar een klein beetje afwijkt afwijkt van de thee, en ook weer heel goed bij elkaar past zijn kruiden. Aankomende tijd wil ik ook wat meer aandacht gaan besteden op de Thee blog aan kruiden en kruidenthee (tisanes),  vandaar deze openingspost. Er is een aparte categorie aangemaakt waar je alle artikelen over kruiden terug kunt vinden.

Eerder schreven we al een encyclopedie artikel over het Ginseng kruid en de thee die er van gemaakt kan worden. Maar je hebt natuurlijk veel meer kruiden theeën, een van de bekendste is momenteel misschien wel Rooibos thee, maar ook Yerba Mate uit Zuid Amerika. Een van de thee merken die veelvuldig gebruik maakt van kruiden en die ik zelf graag drink is Hari tea, de combinatie van kruiden geeft deze thee een bijzonder karakter.

Weetje: In China maken ze ongeveer overal thee van, zelfs van stukjes van de wortel van omgezaagde bomen!

Wat zijn kruiden?

Kruiden zijn gemaakt van delen van een plant, bijvoorbeeld de wortels, bladeren, stengels of bloemdelen en vruchten. Kruiden worden gebruikt voor voedsel, medicijnen, smaak of geur.

Waar kun je kruiden voor gebruiken?

Kruiden kun je gebruiken voor van alles en nog wat, bij gespannenheid, maagpijn, wondjes of lekker door het eten en natuurlijk om thee van te maken! In de westerse wereld is de bevolking zo langzamerhand vergeten welke kruiden er zijn en hoe je deze kunt gebruiken. Tegenwoordig huppel je voor een kwaaltje gewoon even naar de drogist en haalt daar wat medicijnen, maar veel van deze medicijnen zijn gebaseerd op de helende werking van kruiden. Maar voor dat er medicijnen werden gemaakt moesten de mensen het doen met kruiden.

Ik drink zelf af en toe de rust melange van Simon Levelt, een kruidenmix thee (Kruizemunt, melissekruid, oranjeblad, valeriaanwortel) waar je echt van tot rust komt en heerlijk slaap. Aangezien ik vaak wat te veel energie heb, wordt ik daar lekker rustig van:)

Gebruik/drink jij wel eens kruiden (thee) en waarvoor?

 

Plaats een reactie