Lapacho thee

 

Op zoek naar een nieuwe thee

Vorige week waren we in Potsdam (Duitsland). Hier hebben we een thee gevonden die wij nog niet eerder gezien hadden, namelijk Lapacho thee (ook wel Pau D’Arco genoemd).

Wij waren ontzettend benieuwd naar deze thee gemaakt van boomschors en zijn dus eens op onderzoek uitgegaan! We hebben informatie kunnen vinden over de gezondheidsvoordelen die we met jullie delen in dit artikel.

Losse Lapacho thee

Wat is lapacho?​

De lapacho thee wordt gemaakt van de bast van de Lapacho-boom uit Zuid-Amerka. De bast is het levende gedeelte van de Lapacho-boom, vlak onder de schors. Deze thee heeft een bittere smaak omdat de bast vol zit met looizuur.

Er zijn grote vermoedens dat de geschiedenis van de Lapacho al begint voordat de Inca’s het gebruikten. Zij dronken de Lapacho thee voor de medicinale werking tegen onder andere infecties, koorts een maagklachten.

Op de afbeelding links is de Handroanthus impetiginosus te zien. Dit is de meest gebruikte soort van de Lapacho-boom waarvan de thee wordt gemaakt.

Gezondheidsvoordelen van lapacho thee

De boom en thee zijn een groot onderwerp van studie momenteel vanwege de medicinale werking van de boom, onder andere in het kader van kankerbestrijding. Een aantal gezondheidseffecten zijn nog niet helemaal bewezen, maar voor het gebruik van lapacho bij een aantal ziekten is er een wetenschappelijke onderbouwing.

  • Infecties (viraal, schimmel bacterieel, parasitair): Lapacho remt niet alleen diverse bacteriën, gisten, schimmels en virussen, maar vernietigt ze ook.
  • Huidinfecties: De inhoudsstoffen van Lapacho worden, ook wanneer je het drinkt, via de huid uitgescheiden. Deze thee kan dus goed helpen bij verschillende huidinfecties.
  • Darmstoornissen: Door regelmatig lapacho te drinken, bevorder je regelmatige darmbewegingen. Mensen die lapacho hebben gebruikt, voelden een matige en plezierige verlichting van de darmen. Dit leidde tot meer regelmaat.
  • Allergie: Lapacho bevat bepaalde stoffen die zorgen voor een antihistamine-werking. Lapacho kan dus helpen om allergie klachten, zoals hooikoorts, te verminderen.

Enkele waarschuwingen

Bij deze bittere thee met vele gezondheidsvoordelen, moet je ook een beetje oppassen. De thee drinken is geen probleem, maar het eten van de lapacho kan onveilig zijn en zorgen voor vervelende bijwerkingen. Het is ook nog niet duidelijk wat de effecten zijn van lapacho (thee) op zwangere vrouwen en hun ongeboren kinderen. Om deze reden wordt het afgeraden om deze thee te drinken tijdens de zwangerschap.

Waar koop ik het en hoe zet ik het?

Als je dit nu nog leest, dan ben je net zoals wij: niet zwanger en best in staat om gematigd deze theesoort te drinken.

Teanova, Potsdam

Wij hebben de lapacho thee bij Teanova gekocht in Potsdam. Ze hebben ook een online shop, mocht je niet in de buurt zijn 😉
Naast thee hebben ze hier ook nog theepotten, kruiden, chocolade en verschillende cadeaupakketten.

Je kunt deze thee natuurlijk ook online bestellen via diverse webshops.

 

Het zetten van lapacho thee

Hoe je deze thee moet bereiden stond bij ons vermeld op de verpakking.
Per liter water gebruik je ongeveer 1-2 eetlepels/theeschepjes. Volgens onze verpakking moet je de thee 5-10 minuten laten trekken. Sommige bronnen, zoals het boek Puur thee, stellen dat je de thee 20 minuten moet laten trekken. Het hangt natuurlijk ook van je eigen smaak af.

Hebben jullie ervaring met lapacho thee? Laat het ons weten, we zijn erg benieuwd naar wat jullie ervan vinden.

4 gedachten over “Lapacho thee

  1. Hoi, voor de Amsterdammers onder je lezers: bij de Peperbol op de Albert Cuyp kan je deze thee al een flink aantal jaren kopen. En nog veeeeel meer kruidjes en theetjes. Kijk bijvoorbeeld eens naar Heermoes! Ook al zo’n miljoenen jaren oud super kruid (silica). Groetjes

  2. In het noorden des lands verkopen ze het in De Theefabriek. Ook online te bestellen, voor consument en groothandel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *