Leestijd: 3 minuten

Veel mensen vullen de waterkoker eenmaal in zijn geheel, koken wat water voor hun thee, en koken daarna opnieuw hetzelfde water. Lange tijd gingen er geruchten rond dat dit slecht zou zijn voor je gezondheid, maar dit bleek onjuist te zijn. Maar wat doet het eigenlijk met de smaak van de thee?

Een 'platte' smaak

Als je je theewater twee keer kookt of misschien zelfs wel vaker, dan kan dat resulteren in een platte smaak. William Gorman is de voorzitter van de UK Tea and Infusions Association en adviseert daarom altijd mensen om vers water te gebruiken bij het zetten van thee.

De oorzaak? Zuurstof en stikstof

Dit heeft allemaal te maken met de zuurstof en stikstof in je lekkere kop thee. Als je je water opnieuw kookt haal je deze stoffen uit je theewater waardoor de platte smaak ontstaat.

Proef jij het verschil? Doe de test!

Misschien denk je nu wel: 'dat is allemaal heel leuk en aardig, maar mijn thee smaakt heel goed na het meermaals koken van water!' Toch willen we je vragen om het eens tot een test te brengen. Hoe? Heel simpel: zet twee kopjes thee (met dezelfde smaak), een met water dat slechts eenmaal gekookt is en een met water dat vaker gekookt is. Proef je het nu wel?

Bronnen:

  • Hinde, N. "Calling All Tea Connoisseurs: This Is Why You Should Never Reboil Your Kettle When Making A Cuppa." Huffingtonpost, 24 maart 2017. Geraadpleegd op 28 mei 2018. https://www.huffingtonpost.co.uk/entry/do-not-reboil-kettle-when-making-a-cup-of-tea_uk_58d4db2be4b03787d356eb6c?guccounter=1
  • Mariettenieuws. "Zet de waterkoker nooit een tweede keer aan" Chowhound, 15 januari 2018. Geraadpleegd op 28 mei 2018. https://www.chowhound.com/food-news/54284/do-i-need-to-replace-the-water-in-my-kettle/
  • Webber, R. "Do I Need to Replace the Water in My Kettle?" Nieuws.nl, 7 april 2017. Geraadpleegd op 28 mei 2018. https://nieuws.nl/populair/20170407/zet-waterkoker-nooit-tweede-keer-aan/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *